Ghizzoni, UniCredit: Italia risca sa-si piarda competitivitatea economica

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 08:11
1365 citiri
Ghizzoni, UniCredit: Italia risca sa-si piarda competitivitatea economica

Italia risca sa-si piarda competitivitatea economica daca liderii politici nu vor actiona urgent pentru implementarea reformelor economice menite sa reduca datoria publica si sa revigoreze cresterea, a declarat directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, citat de Reuters. 

Ghizzoni, seful celei mai mari banci italiene, a afirmat ca institutiile financiare internationale nu sunt multumite de programul de austeritate adoptat de guvern, deoarece nu face nimic pentru reducerea datoriilor si nici nu revigoreaza cresterea economica, relateaza Mediafax.

Riscurile suverane generate de absenta unor masuri de sprijinire a economiei ar putea creste tot mai mult costurile de finantare ale statului italian, a adaugat el.

"Daca acest trend se va consolida cu timpul, risca sa ne scoata din joc, risca competitivitatea mediului de afaceri italian.

Este important sa reducem spread-ul (diferenta de dobanda dintre titlurile de stat italiene si obligatiunile guvernamentale germane - n.r.), sa luam decizii rapidepentru a reduce riscul de tara", a afirmat Ghizzoni.

Agentia Standard & Poor's a redus marti ratingul de credit al Italiei cu o treapta, la "A", acuzand perspectivele pesimiste de crestere economica si instabilitatea politica.

Ghizzoni a spus ca actuala criza a datoriilor de stat din zona euro determina bancile americane sa retraga fonduri din Europa, subliniind necesitatea ca liderii europeni sa ajunga de urgenta la o solutie. Din punctul de vedere al UniCredit, cea mai mare banca italiana dupa active, criza financiara nu a inceput inca sa afecteze economia reala, a continuat el.

Diviziile din Italia, Germania si Europa emergenta "sunt intr-o faza foarte pozitiva", noteaza seful UniCredit, cea mai mare banca din Europa Centrala si de Est. 

#unicredit, # competitivitae economica italia, # italia, # criza , #stiri Standard Poor s