Grecia ar putea emite saptamana viitoare obligatiuni la 10 ani

Joi, 25 Februarie 2010, ora 22:44
1197 citiri
Grecia ar putea emite saptamana viitoare obligatiuni la 10 ani

Grecia ar intentiona sa emita obligatiuni cu scadenta la 10 ani saptamana viitoare, dupa ce guvernul va anunta noi masuri de austeritate, ce vor presupune reduceri suplimentare de cheltuieli cuprinse intre 2 si 2,5 miliarde euro, potrivit Wall Street Journal, care citeaza surse avizate.

Una din surse a precizat ca guvernul elen intentiona initial sa faca emisiunea saptamana aceasta, dar a amanat-o dupa greva generala de 24 de ore de miercuri si dupa ce agentia Standard & Poor's a avertizat ca ar putea retrograda din nou Grecia pana la finalul lui martie.

In plus, agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat joi ca ar putea cobori ratingul Greciei in urmatoarele luni, in cazul in care tara nu va reusi sa atinga obiectivele de reducere a deficitului.

Avertismentele agentiilor de rating au afectat obligatiunile grecesti la 10 ani, care se tranzactionau joi cu randamente de 6,66% pe an, cu 3,55 puncte procentuale peste nivelul aferent obligatiunilor germane, considerate cele mai sigure din zona euro.

Grecia are nevoie sa imprumute 54 miliarde euro in acest an si a reusit sa obtina pana acum 13 miliarde euro. Principalul pericol vine din faptul ca in martie si aprilie sunt scadente obligatiuni de 22 miliarde euro emise de Grecia, ceea ce inseamna ca statul elen trebuie sa reuseasca sa refinanteze aceasta suma pana atunci de pe piete.

Potrivit unei a doua surse citate de Wall Street Journal, cel mai bun moment pentru emisiunea de obligatiuni este dupa aparitia unor vesti pozitive despre Grecia.

Or, aceste vesti bune ar putea consta in anuntul unor noi masuri de reducere a cheltueililor bugetare si a unor majorari de taxe, probabil la mijlocul saptamanii viitoare, a precizat surse respectiva.

Grecia se afla sub o mare presiune din partea UE si a pietelor financiare pentru a reduce deficitul bugetar, de la nivelul de 12,7% din produsul intern brut (PIB) in 2009. Guvernul socialist de la Atena s-a angajat sa reduca deficitul la 8,7% din PIB in acest an.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#grecia, #obligatiuni, #guvern , #stiri Standard Poor s