Grecia risca sa nu mai aiba acces la credite de la BCE

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 14:33
1559 citiri
Grecia risca sa nu mai aiba acces la credite de la BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa-si revizuiasca reglementarile privind garantiile, dupa ce o serie de scaderoi de ratinguri au facut la agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service sa aiba drept de veto asupra accesului Greciei la creditele BCE, scrie Goldman Sachs Group, citat de NewsIn.

"Este o situatie ciudata si inacceptabila pentru BCE", a declarat Erik Nielsen, economist in cadrul Goldman Sachs.

"In cazul in care nu va exista o ameliorare majora a perspectivelor fiscale ale Greciei in urmatoarele luni, BCE ar trebui sa rectifice situatia", mai apreciaza analistul, citat de Bloomberg.

Eligibilitatea titlurilor de stat emise de Grecia este sub semnul intrebarii dupa ce agentia de rating Standard & Poor's a urmat decizia Fitch si a redus, pe 16 decembrie, ratingul Greciei la 'BBB+'.

O noua reducere din partea Moody's ar putea face ca titlurile de stat grecesti sa nu fie acceptate ca garantii in cazul in care BCE revine, conform planurilor, la regulile aplicate inainte de criza pentru colateralul acceptat la imprumuturile de la banca centrala.

BCE accepta in prezent ca garantii titluri de stat cu rating 'BBB-', dupa ce a relaxat regulile, ca raspuns la criza financiara.

"Situatia inimaginabila, ca BCE sa nu accepte titluri emise de un stat membru drept garantie, a devenit un risc major, ce este controlat numai de Moody's", a mai spus Nielsen.

Agentia este in prezent principalul element de luare a deciziilor in ceea ce priveste eligibilitatea titlurilor emise de Grecia.

In prezent, Moody's este singura agentie de rating ce evalueza Grecia la 'A1', cu trei trepte peste calificativele acordate de celelalte doua mari agentii de evaluare financiara.

Nielsen sustine ca BCE ar trebui sa-si schimbe regulile privind colateralul, astfel incat calificativele a doua din cele trei principale companii de evaluare financiara sa fie conforme cerintelor privind garantiile. 

#grecia, # credite, # bce , #stiri Standard Poor s