Hai sa emigram in Germania! Restul statelor preferate de romani sunt in criza

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:45
3249 citiri
Hai sa emigram in Germania! Restul statelor preferate de romani sunt in criza

Dintre cele 2,1 milioane plecati la munca in Europa, doar 400.000 lucreaza in alte state decat Spania si Italia. Situatia economica din aceste doua state a devenit grava. Somajul a atins cote istorice in Spania, iar masurile de austeritate au dus la revolte ale populatiei. Italia tocmai a primit perspective "negative" din partea Standard & Poor's, din cauza viitorului economic care se anunta slab si a datoriilor uriase. In aceste conditii, se anunta zile negre pentru cei 1,7 milioane de emigranti romani. Scaderea brusca a sumelor trimise in tara este primul semn.

In Romania nu exista o institutie care sa tina o evidenta clara a numarului de romani plecati la munca in strainatate. Insa, conform statisticilor statelor membre UE, 2,1 milioane de romani lucreaza in 15 state europene. Dintre acestia, 890.000 lucreaza in Italia si 825.000 in Spania.

In conditiile in care aceste doua state si-ar pierde din atractivitate, o a treia destinatie favorita este Germania, unde lucreaza in acest moment 110.000 de romani. Restul de 275.000 si-au gasit slujbe in state precum Austria, Belgia sau Danemarca.

Ce se intampla in Spania si Italia

In ultima saptamana, Spania a fost scena protestelor a zeci de mii de locuitori. Nemultumirile acestora sunt cauzate de esecul clasei politice de a relaxa austeritatea impusa populatiei si de situatia ingrijoratoare de pe piata muncii. Astfel, rata somajului a ajuns la 21% in Spania, ceea ce inseamna ca sunt 4,9 milioane de persoane care nu-si pot gasi un loc de munca.

Sectoarele economice care au redus drastic numarul locurilor de munca in primul trimestru al anului sunt chiar cele care atrag emigrantii romani: industrie, constructii, servicii si agricultura. Mai mult, in 1,38 milioane de familii spaniole nu munceste niciun adult.

In Italia populatia este mult mai calma, insa situatia pare sa nu ramana asa foarte mult timp. Zilele trecute agentia de evaluare financiara S&P a modificat perspectiva ratingului Italiei de la pozitiv la negativ. Motivul? Perspectivele economice slabe si riscurile tot mai mari ca Guvernul nu va reusi sa reduca datoriile uriase ale tarii.

"Consideram ca perspectivele actuale de crestere ale Italiei sunt slabe, iar angajamentul politic pentru reforme de consolidare a productivitatii pare sa se clatine", se arata intr-un comunicat transmis de S&P.

Romanii nu mai trimit bani in tara

Sumele intrate in Romania de la cei plecati sa munceasca in strainatate au atins un minim istoric in ultimul trimestru. Acest lucru se datoreaza tocmai situatiei grave de pe piata muncii europene. Un alt factor este schimbarea atitudinii romanilor plecati in afara tarii fata de Romania.

In primele trei luni ale anului, au intrat in tara 758 milioane euro, ceea ce reprezinta un minim al ultimilor sase ani. Comparativ, in al treilea trimestru al anului 2008, romanii au trimis in tara 1,7 mld. euro.

Unde se cauta romani?

Conform site-ului de recrutare Tjobs.ro, cele mai multe locuri de munca disponibile pentru romani in acest moment sunt in Marea Britanie, Grecia, Cipru si Germania.

Insa jumatate dintre locurile de munca disponibile sunt sezoniere, in domenii precum hoteluri/turism sau restaurante. Se cauta, de asemenea, romani care sa lucreze in agricultura si silvicultura si pe vase de croaziera.

In ceea ce priveste joburile specializate, cei cu pregatire medicala au sanse sa se angajeze in afara tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri munca, #locuri munca strainatate, #locuri munca spania, #loc munca italia, #loc munca germania, #romani europa, #proteste spania, #somaj , #stiri Standard Poor s