In ce mai investim pe criza?

Duminica, 28 Iunie 2009, ora 17:04
1332 citiri
In ce mai investim pe criza?

Scaderea dramatica a actiunilor listate la bursa autohtona, fata de maximele din 2007, a produs gauri mari in portofoliile investitorilor. 

"Chiar daca in ultimele trei luni actiunile au crescut, ne asteptam la oscilatii majore si in viitor, pana la terminarea crizei economico-financiare. Asemenea evolutii impun strategii de investitii mai prudente, in care plasamentele in actiuni sa fie echilibrate de investitii cu ricuri mai reduse", considera Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest.

Ca urmare, Intercapital Invest lanseaza de luni distributia prin bursa a fondului OTP Asset Management Romania. Administratorul fondului este o companie membra a OTP, cea mai importanta institutie financiara din Ungaria, cu operatiuni in 9 tari si 13 milioane de clienti.

Distributia fondului se realizeaza in cadrul unei oferte publice derulate prin BVB in perioada 29 iunie-24 iulie. Dupa incheieirea ofertei publice, fondul se va tranzactiona la BVB prin intermediul oricarei companii de brokeraj, la fel cum se tranzactioneaza actiunile sau obligatiunile listate la bursa.

"OTP WiseRo este un fond cu capital garantat. Investitorii in fond primesc, la scadenta, valoarea nominala a unitatilor de fond detinute, indiferent de evolutia bursei, sau a pretului unitatilor de fond la bursa. Castigul fondului este raportat la evolutia actiunilor americane, OTP WiseRo avand la baza un indice elaborat de Societe Generale si calculat de Standard & Poor’s", explica Pasol. Dupa listarea la bursa a fondului, orice investitor va putea cumpara unitati de fond la BVB.

Fond cu capital garantat

Ce inseamna ca OTP WiseRo este un fond cu capital garantat? "Aceasta inseamna ca investitia este garantata printr-o scrisoare de garantie bancara, astfel incat, la scadenta fondului, investitorii primesc valoarea nominala a unitatilor de fond detinute, indiferent de evoluia pietelor de capital sau a pretului unitatilor de fond la bursa.

Fondul are o durata limitata, de trei ani. Dupa admiterea la tranzactionare, OTP WiseRo va fi primul fond cu capital garantat listat la BVB. Toate sumele stranse in cadrul ofertei publice a fondului vor fi investite in depozite bancare, pe intreaga sa durata de viata.

Din dobanzile incasate in urma acestor depozite se incheie un contract cu Societe Generale Corporate& Investment Banking, pentru ca fondul sa beneficieze de randamentul unui indice elaborat de Societe Generale. Randamentul este ponderat cu un coeficient de 60-100%, anuntat dupa inchiderea ofertei.

Indicele este calculat de S&P. Investitorii in fondul OTP WiseRo primesc cotele de participare la profit anual, pe durata celor trei ani de functionare a fondului. Fiecare din aceste cote poate fi de pana la 40% din valoarea nominala a actiunilor detinute, in functie de evolutia indicelui. In plus, randamentele anuale sunt cumulative.

"In primul an investitorii primesc randamentul indicelui pe primul an, in al doilea an randamentul cumulat pe primii doi ani, iar in al treilea an, radamentul cumulat pe cei trei ani", mai arata Pasol. La vanzare vor fi scoase 30.000 de unitati de fond, cu posibilitatea de majorare la 85.000, fiecare unitate avand o valoare de 200 RON. Cei interesati pot subscrie la sediile Intercapital Invest sau prin reteaua OTP Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#investitii, #criza, #investitor , #stiri Standard Poor s