Incepe numaratoarea inversa pentru SUA

Luni, 18 Iulie 2011, ora 10:26
1116 citiri
Incepe numaratoarea inversa pentru SUA

2 august este cea mai importanta data pentru economia mondiala, pentru ca atunci expira termenul limita pana la care Congresul american trebuie sa majoreze plafonul de indatorare.

In cazul in care Congresul american va respinge cresterea plafonului datoriei publice, de la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari, atunci banca centrala a SUA va incepe sa plateasca datoriile statului catre investitori.

Agentiile de evaluare ameninta SUA cu scaderea ratingului, in cazul in care statul nu isi va onora plata datoriilor scadente. Fitch si Moody's au pus sub observare, cu perspectiva negativa, ratingul AAA (cel mai bun) al SUA, avertizand ca daca neplata la timp a salariilor si a pensiilor sau neonorarea la timp a altor obligatii de stat va echivala cu scaderea ratingului, scrie Gandul.

De asemenea, Standard&Poor's, a treia mare agentie de rating din lume, a avertizat, la randul ei ca va retrograda ratingul SUA.

Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca nu va sustine un plan de reducere a deficitului bugetar cu 2.400 miliarde de dolari in lipsa unor majorari de impozite pentru cresterea veniturilor.

"Nu am vazut un plan credibil, care sa ne permita sa reducem deficitul bugetar cu 2.400 de miliarde de dolari fara sa afectam oamenii de rand", a afirmat Obama intr-o conferinta de presa la Casa Alba.

El a aratat ca ideea de a reduce deficitul bugetar "fara sa ceri nimic celor mai bogati, sau fara sa fie inchise scurgerile de fonduri catre corporatii, nu este un plan serios". Presedintele a avertizat ca timpul pentru a ajunge la un acord de majorare a limitei datoriilor se apropie de sfarsit.

#sua, #deficit bugetar sua, #economia mondiala , #stiri Standard Poor s