Investitorii asteapta efectul retrogradarii ratingului SUA pe piata de capital

Sambata, 06 August 2011, ora 14:51
1391 citiri
Investitorii asteapta efectul retrogradarii ratingului SUA pe piata de capital

Analistul Laurean Lungu sustine ca situatia de luni pe burse dupa retrogradarea ratingului SUA de catre Standard&Poor's va depinde foarte mult de reactia liderilor europeni, transmite Mediafax.

"Depinde foarte mult ce va face UE. Daca va fi anuntata luni o emisiune de obligatiuni comune ale zonei euro, pietele se vor linisti", spune analistul, informeaza Ziarul Financiar.

Oficialii europeni discuta posibilitatea emiterii unor obligatiuni comune ale zonei euro iar banii atrasi la randamente mai mici sa fie folositi pentru "stingerea focarelor" in tarile cu probleme.

In schimb insa, pentru a emite aceste obligatiuni comune, statele ar trebui sa cedeze o parte din suveranitatea fiscala. 

Spre comparatie, in aceasta situatie statele din zona euro s-ar raporta la o autoritate centrala europeana la fel cum se raporteaza judetele din Romania la Ministerul Finantelor.

Spre exemplu, daca judetul Vaslui ar incerca sa se imprumute de pe pietele financiare, costurile creditului ar fi foarte mari. Ministerul Finantelor se poate imprumuta insa la dobanzi mai mici si sa foloseasca banii pentru finantarea cheltuielilor in judetul respectiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitori, #piata capital, #reducere rating sua, #rating , #stiri Standard Poor s