Investitorii s-ar putea adapta unei lumi fara ratinguri 'triplu A'

Luni, 01 Iunie 2009, ora 08:53
1270 citiri
Investitorii s-ar putea adapta unei lumi fara ratinguri 'triplu A'

O lume in care nici plasamentele de siguranta nu mai sunt sigure ridica semne de intrebare pentru investitori, care nu mai stiu unde sa isi plaseze banii, comenteaza Reuters, in contextul retrogradarilor facute de agentiile de evaluare financiara, transmite NewsIn.

Astfel, investitorii se confrunta cu aceasta problema intr-un moment in care grupul calificativelor pentru credite din categoria 'triplu A' se micsoreaza, afectat de criza creditelor, de criza economica si de majorarea cheltuielilor bugetare ale guvernelor, in reactie la criza.

Hotararea de saptamana trecuta a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) de a cobori perspectiva pentru datoriile suverane ale Marii Britanii, amenintand calificativul de varf al Regatului, a accentuat posibilitatea ca grupul restrans al guvernelor evaluate cu 'triplu A' sa piarda inca un membru.

Calificativele din categoria 'triplu A' acordate companiilor au inceput, de asemenea, sa dispara. In 1999, 35 de companii fusesera evaluate de S&P cu ratinguri din clasa 'triplu A', in prezent mai exista doar opt firme care au astfel de rating, printre care grupul producator de farmaceutice Pfizer, al carui rating se afla sub monitorizare cu perspectiva negativa.

Anuntul agentiei S&P referitor la Marea Britanie a obligat investitorii sa se gandeasca la faptul ca ratinguri candva de neatins, printre care cel al Statelor Unite, ar putea sa se confrunte cu riscul unei coborari.

Daca datoria in crestere a Statelor Unite va duce la scoaterea Trezoreriei din categoria 'triplu A', atunci pietele se vor confrunta cu turbulente masive, dolarul se va deprecia si o serie de instrumente financiare ce au legatura cu dobanzile din SUA vor suferi modificari drastice.

Pentru investitorii care prefera plasamentele pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, implicatiile ar putea sa nu fie atat de ample pe cat ar sugera reactia imediata a pietei.

Grupul deja restrans al entitatilor evaluate cu calificativ 'triplu A' disponibil pentru investitori ar fi atat de mic fara guvernul Statelor Unite, incat fondurile aproape ca ar fi fortate sa accepte credite evaluate mai slab.

Nicio alta piata de titluri nu ar putea furniza profunzimea sau lichiditatea de tranzactionare a tilturilor americane de stat.

De asemenea, ratingurile nu mai sunt nici ele ceea ce au fost. Clientii firmelor de management de investitii nu mai cer calificative 'triplu A' si nici nu mai folosesc ratingurile ca pe un element de orientare, cum faceau altadata, afirma reprezentantii acestor companii, potrivit Reuters.

Astfel, cu exceptia posibila a unor banci centrale din Asia, care au o mare pondere a rezervelor valutare in titluri de stat americane, investitorii pe termen lung nu ar urma neaparat sa declanseze automat un val de vanzari masive ca urmare a unei posibile retrogradari a SUA.

"Acestia ar fi prinsi in volatilitatea pe termen scurt, la fel ca tot restul lumii", considera Andrew Clare, profesor de management al activelor la Cass Business School.

"Fondurile de pensii nu vor vinde daca va urma o retrogradare de la 'AAA' la 'AA+'", mai spune profesorul de la universitatea londoneza.

Partial, schimbarea poate fi pusa chiar pe seama a agentiilor de rating. Imaginea acestor institutii a fost grav deteriorata de esecul lor de a anticipa colapsul pietei creditelor ipotecare cu grad mare de risc (subprime) din Statele Unite, care i-a lasat pe multi investitori nepregatiti pentru pierderi.

Agentiile de rating ne-au cam dezamagit in ultimii ani", atrage atentia David Miller, care conduce un departament de investitii alternative la compania britanica de investitii Cheviot Asset Management.

Standard & Poor's evalueaza 102 emitenti nationali si regionali, ca si opt companii, cu ratinguri din clasa 'triplu A'. In afara acestora, mai exista o serie de institutii financiare.

Numarul tarilor si al guvernelor depaseste probabil numarul calificativelor disponibile din categoria 'triplu A'; include 18 tari, dintre care unele sunt mici. In rest, cu ratinguri din aceasta clasa sunt evaluate orase, regiuni, unele organizatii supranationale si banci centrale din zona euro.

Japonia a fost data afara de catva timp din categoria calificativelor 'triplu A', iar la sfarsitul lui martie fusese retrogradata Irlanda.

Prin urmare, cea mai mare parte a investitorilor va accepta probabil un rating mai slab, daca SUA ar fi retrogradata, in locul mentinerii calificativului de varf si a eforturilor de a se agata de o clasa relativ restransa de active, ceea ce ar putea umfla preturile.

Unii dintre investitori ar putea chiar redefini calificativele agentiilor de evaluare, in asa fel incat un rating mai slab sa reprezinte de fapt un calificativ de varf mai eficace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#investitori, #leu, #moneda, #tranzactii, #investitori, #rating , #stiri Standard Poor s