Leul ar putea atinga 4 unitati/euro in viitorul apropiat

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 18:15
1088 citiri
Leul ar putea atinga 4 unitati/euro in viitorul apropiat

Leul ar putea continua sa se aprecieze dupa aprobarea bugetului pe 2010 de catre Parlamentul Romaniei, crescand sansele ca acordul de finantare externa sa fie reluat in februarie, arata o nota de cercetare a Commerzbank, citata de Bloomberg si preluata de NewsIn.

A doua mare banca din Germania scrie ca euro ar putea ajunge la 4 lei "in viitorul apropiat", de la cotatiile apropiate de 4,10 lei/euro din partea a doua a sedintei de vineri.

Leul s-a apreciat cu 1,4% in aceasta saptamana, cel mai mare avans dintre 25 de valute emergente urmarite de Bloomberg.

"Statul ar putea primi circa 3,3 miliarde euro de la FMI si Comisia Europeana, dupa ce Parlamentul a aprobat un buget de austeritate, care vizeaza reduceri de personal, inghetarea salariilor si investitii reduse", mai scrie Bloomberg.

Reprezentantul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a anuntat ca misiunea FMI va reveni in Romania in perioada 20-27 ianuarie.

Noul buget prevede reducerea deficitului bugetar la 5,9% din produsul intern brut (PIB) in 2010, de la circa 7,3% anul trecut.

"Sansele de reusita sunt mari. Standard & Poor's a promis deja o imbunatatire a perspectivei de rating.

Acest lucru inseamna ca aprecierea puternica a leului in ultimele saptamani a fost justificata", conisdera analistii Lutz Karpowitz si Ulrich Leuchtmann, de la Commerzbank.

S&P a anuntat ca ar putea urca perspectiva ratingului Romaniei, care se afla in categoria junk, dupa aprobarea bugetului.

Romania are atribuit ratingul BB+ de la agentie, cel mai bun calificativ din categoria junk.

"Cu toate acestea, trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant.

Inflatia ramane destul de ridicata, la 4,7%, si s-ar putea accelera pe parcursul redresarii economiei. Acest lucru poate limita potentialul de recuperare pe termen mediu", spun analistii de la Commerzbank.

Premierul Emil Boc a estimat joi ca economia va creste cu circa 1,3% in 2010, dupa o contractie cu aproximativ 7% anul trecut.

El a adaugat ca recesiunea va continua in primele doua trimestre, iar redresarea va incepe din a doua jumatate a anului. BNR a redus, saptamana trecuta, dobanda cheie de la 8% la 7,5%, cel mai jos nivel din ianuarie 2008.

Cu toate acestea, rata ramane cea mai ridicata din UE.

"Desi aprobarea bugetului este o veste buna cu siguranta, determinand reluarea programului cu FMI, ne indoim ca va sprijini cresterea economica.

Indiferent de masurile specifice, reducerile bugetare vor fi in sine factori de franare a cresterii", spun economistii Capital Economics din Londra pentru piete emergente, Neil Shearing si David Oxley. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#commerzbank, #euro, #lei , #stiri Standard Poor s