Moody's a coborat ratingul de tara al Greciei de la A1 la A2

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 13:47
1645 citiri
Moody's a coborat ratingul de tara al Greciei de la A1 la A2

Moody's a coborat marti ratingul suveran pentru obligatiunile Greciei, de la A1 la A2, cu perspectiva negativa, dupa ce recent celelalte doua mari agentii de evaluare financiara au luat masuri similare, relateaza NewsIn.

Retrogradarea nu afecteaza insa calificativele atribuite Greciei pentru plafonul de tara la obligatiuni si depozite bancare, acestea ramanand Aaa, la fel ca pentru restul statelor din zona euro.

"Noul rating A2 tine cont de riscurile foarte reduse pentru atragerea de lichiditati pe termen scurt in cazul guvernului elen, dar si de riscurile privind solventa acestuia pe termen mediu si lung", subliniaza analistii Moody's.

Pe de alta parte, acestia spun ca este foarte putin probabil ca Banca Centrala Europeana sa decida sa ia masuri neobisnuite precum nerecunoasterea titlurilor de stat ale unei tari membre a zonei euro ca garantii la operatiunile sale.

"Moody's nu considera ca dificultatile cu care se confrunta guvernul elen reprezinta un test vital pentru viitorul zonei euro, ci mai degraba o reevaluare a unor riscuri care au fost ascunse in anii de lichiditate abundenta la nivel global si de crestere peste nivelul potential", se mai arata in comunicatul agentiei de rating.

Standard & Poor's a urmat decizia Fitch si a redus, pe 16 decembrie, ratingul Greciei la 'BBB+'.

Analistii financiari si presa straina au atras atentia ca o noua reducere din partea Moody's ar putea face ca titlurile de stat grecesti sa nu fie acceptate ca garantii in cazul in care BCE revine, conform planurilor, la regulile aplicate inainte de criza pentru colateralul acceptat la imprumuturile de la banca centrala.

BCE accepta in prezent ca garantii titluri de stat cu rating 'BBB-', dupa ce a relaxat regulile, ca raspuns la criza financiara.

In ciuda retrogradarii, Moody's continua sa evalueze Grecia cu doua trepte peste calificativele acordate de celelalte doua mari agentii. 

#noody's, # rating, # de tara, # grecia , #stiri Standard Poor s