Moody's a coborat ratingul Ungariei la Baa1

Marti, 31 Martie 2009, ora 14:59
1095 citiri
Moody's a coborat ratingul Ungariei la Baa1

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat marti cu o treapta ratingul Ungariei, de la A3 la Baa1, nivel cu doua trepte peste cel acordat Romaniei, argumentand decizia prin pozitia financiara slaba, care a fortat statul sa caute ajutor de urgenta la organismele internationale.

Perspectiva acordata ratingurilor este negativa, a precizat agentia. Decizia vine dupa una similara a Standard & Poor's (S&P), care a coborat luni ratingul Ungariei pentru creditele in valuta pe termen lung de la BBB la BBB-, ultima treapta din categoria "investment grade", din cauza deteriorarii situatiei economiei ungare.

Moody's a avertizat ca o depreciere suplimentara a forintului ar putea aduce probleme semnificative sectorului privat din Ungaria, in conditiile in care firmele si populatia au luat imprumuturi mari in franci elvetieni sau euro.

Bancile din Ungaria ar putea inregistra, de asemenea, o deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, tocmai ca urmare a imprumuturilor mari in valuta, estimeaza agentia de rating.

Ungaria a obtinut in toamna anului trecut cu pachet de finantare de 20 miliarde euro de la institutiile internationale, cea mai importanta suma - 12 miliarde euro - provenind de la FMI. Linia de finantare acordata Ungariei este deschisa pana in martie 2010.

Luni, presedintele consiliului bugetar ungar, György Kopits, a declarat, intr-un interviu acordat Magyar Nemzet, ca Ungaria ar putea sa aiba nevoie anul viitor de un nou pachet de ajutor financiar de la FMI, in conditiile in care investitorii nu vor sa finanteze statul nici macar la dobanzi mari.

Ratingul actual acordat de Moody's Ungariei este cu doua trepte peste cel acordat Romaniei (Baa3). 

#rating, # depreciere, # finantare, # credite, # investitori , #stiri Standard Poor s