Moody's a retrogradat Letonia si Lituania

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 16:19
1581 citiri
Moody's a retrogradat Letonia si Lituania

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat joi ratingurile Letoniei si Lituaniei, din cauza gravei crize economice cu care se confrunta cele doua state, ce a dus la cresterea datoriilor si a marit presiunile asupra monedelor fixate la cursul euro, relateaza Reuters.

Moody's a coborat ratingul Letoniei cu doua unitati, de la 'Baa1' la 'Baa3', si a coborat ratingul Lituaniei de la 'A2' la 'A3'. Agentia a mai confirmat ratingul 'A1' al Estoniei. Perspectivele de rating ale celor trei state baltice raman negative.

Decizia Moody's urmeaza masurilor similare luate de celelalte doua mari agentii de rating, Fitch si Standard & Poor's, ce au coborat deja ratingul Letoniei la un nivel din categoria speculativa (junk), in timp ce Lituania a fost retrogradata la 'BBB'.

Toate cele trei tari s-au confruntat cu probleme economice in ultimii doi ani. Letonia, in special, a inregistrat tensiuni majore asupra monedei, fixata la cursul euro, ceea ce a fortat banca centrala sa apeleze la rezerve pentru a o sustine.

Tara nu a reusit sa primeasca in martie o transa de 200 milioane euro din ajutorul acordat de Fondul Monetar International (FMI), pentru ca nu a intrunit conditiile impuse de Fond. Guvernul Letoniei a prevazut pentru acest an o comprimare a economiei cu 12-13%.

Moody's a cerut Letoniei sa faca rapid ajustari bugetare, pentru a avea in continuare acces la finantare din partea FMI si a Uniunii Europene (UE), si a anuntat ca sistemul bancar prezinta un posibil risc asupra finantelor guvernamentale.

"Amploarea si ritmul ajustarilor economice din Letonia sunt mult mai grave decat anticipam anterior. Acest fapt a avut consecinte negative asupra veniturilor guvernamentale si asupra deficitului bugetar", arata un comunicat Moody's.

"Exista tensiuni in aceste economii, ceea ce a dus cu siguranta la aceste retrogradari. Ar putea exista presiuni asupra monedelor in viitorul apropiat, insa suntem de parere ca vor ramane fixate la euro", a declarat Jon Harrison, analist in cadrul Dresdner Kleinwort.

Agentia a estimat ca nivelul datoriilor Letoniei se va dubla pana la sfarsitul anului 2010, la peste 50% din produsul intern brut (PIB) in timp ce datoriile Lituaniei vor ajunge la circa 35% din PIB, fata de 16% in 2008.

Moody's a anuntat ca economia Lituaniei s-ar putea comprima cu peste 10% in 2009, ducand la un declin al veniturilor bugetare si adancind deficitul bugetar.

#Moody, #Letonia, #Lituania, #criza, #moneda, #euro, #fitch, #standard, #poor , #stiri Standard Poor s