Moody's ar putea inrautati prognozele pentru Romania

Luni, 22 Iunie 2009, ora 17:34
1187 citiri
Moody's ar putea inrautati prognozele pentru Romania

Agentia de evaluare Moody's ar putea revizui in urcare prognozele privind contractia economica a Romaniei si deficitul bugetar, de 4% si, respectiv, 5,1%, in prezent, dar apreciaza ca un eventual esec al acordului incheiat recent cu Fondul Monetar International (FMI) este putin probabil.

"Cele mai recente prognoze ale noastre arata o contractie a PIB-ului de 4%, dar as spune ca, cel mai probabil, cifra va fi in curand revizuita in urcare, contractia va fi mai mare.

In prezent, ne asteptam la un deficit bugetar de 5,1% din PIB, care de asemenea ar putea fi mai mare, si la un deficit al contului curent de circa 5% din PIB", a declarat pentru Mediafax Kenneth Orchard, analist al Moody's.

El precizeaza ca actualul rating se bazeaza pe continuarea cu succes a programului de stabilizare a economiei negociat cu FMI si Uniunea Europeana, dar un eventual esec al programului ar putea conduce la presiune pe reduceera calificativului, desi decizia Moody's va depinde de circumstantele de la acel moment.

"Perspectiva ratingului este stabila. In general, sunt sanse mici ca Moody's sa ridice ratingul unei tari care se afla in etapele primare ale programului cu FMI.

In cazul in care Romania nu-si va atinge obiectivele, ne asteptam ca FMI si UE sa lucreze atent cu autoritatile romane la un program de redresare. Acest lucru l-am putut vedea si in alte tari. Un esec al planului pare destul de nerealist", a spus Orchard.

Pentru acest an, FMI anticipeaza o contractie a economiei de 4,1%, in timp ce prognoza pentru 2010 arata o stagnare a economiei (crestere zero).

Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat recent ca datele PIB sub asteptari din primul trimestru indica o posibila scadere a economiei cu mai mult de 4,1% in 2009, prognoza pe care Fondul a anuntat-o imediat dupa semnarea acordului.

Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, mai putin fata de estimarea anterioara publicata de Institutul National de Statistica, de 6,4%, declinul fiind determinat de scaderi mai accentuate in agricultura si industrie.

Acordul cu FMI vizeaza, printre altele, si indeplinirea unor criterii de performanta privind deficitul bugetar pentru primele doua evaluari, din iunie si septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei la jumatatea anului si de 18,6 miliarde lei la finele primelor noua luni.

Pentru finele anului a fost stabilita o tinta de deficit de 24,36 miliarde de lei, reprezentand 4,6% din PIB, care se plaseaza usor sub nivelul absolut al deficitului de anul trecut, de 24,65 miliarde lei.

Programul de ajutor extern a fost aprobat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington in 4 mai, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, a fost disponibila imediat si a intrat la rezervele BNR.

Prima transa din imprumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeana va intra in Romania la inceputul lunii iulie.

Moody's este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Fitch si Standard & Poor's au retrogradat Romania in toamna anului trecut la un nivel speculativ (junk).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moodys, #pib, #romania, #deficit , #stiri Standard Poor s