Moody's si Fitch nu retrogradeaza SUA

Miercuri, 03 August 2011, ora 12:39
1184 citiri
Moody's si Fitch nu retrogradeaza SUA

Moody's si Fitch confirma ratingul de credit "AAA" al Statelor Unite, insa avertizeaza in continuare in privinta deficitului si a situatiei economice precare, conform NewsIn.

Moody's si Fitch au aratat, in comunicate transmise dupa aprobarea in Congres a acordului de ridicare a plafonului datoriei de stat, ca guvernul american trebuie sa ia noi masuri de reducere a deficitului bugetar pentru a face ordine in finantele publice si a-si pastra ratingul.

Moody's a atribuit perspectiva negativa ratingului Statelor Unite, iar Fitch a promis ca va incheia pana la sfarsitul lunii o evaluare mai riguroasa, fiind posibila trecerea la perspectiva negativa.

Investitorii asteapta reactia Standard & Poor's, care a fost pana in prezent mai dura decat rivalii sai, amenintand ca va reduce ratingul SUA pana la mijlocul lunii octombrie daca autoritatile nu vor prezenta un plan concret prin care sa se ajunga la o reducere reala a deficitului bugetar.

Acordul aprobat marti la Washington impune economii de 2.100 miliarde de dolari la bugetul SUA in urmatorii 10 ani, jumatate din cifra considerata adecvata de S&P pentru sprijinirea ratingului AAA. S&P considera ca reducerea deficitului trebuie sa inceapa urgent, deoarece 2012 va fi un an electoral.

"Daca se tin de cuvant, vor reduce ratingul SUA. Dar suspectez ca sunt sub presiuni uriase sa nu faca asta", a declarat Mohamed El-Erian, seful PIMCO, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.

Incertitudinile privind ratingul SUA au afectat sever bursele in sedinta de marti, accentuand impactul negativ al temerilor legate de incetinirea cresterii economice. Indicele S&P 500 al bursei de la New York a trecut pe minus pe ansamblul acestui an dupa cea de-a saptea sedinta consecutiva de declin. In Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis cu o pierdere de peste 2%.

Moody's si Fitch si-au exprimat temerile legate de performantele economiei SUA, a carei crestere este de importanta capitala pentru stabilizarea gradului de indatorare.

Economia SUA a incetinit semnificativ in prima jumatate a anului. In primu trimestru, PIB-ul a crescut cu doar 0,4%, fiind revizuit in scadere puternica de la estimarea initiala de plus 1,9%, iar in trimestrul al doilea a fost inregistrata o crestere de 1,3%.

O alta problema, urmarita indeaproape mai ales de Moody's, este evolutia costurilor de indatorare ale SUA in urmatorii cinci ani.

Agentia ar califica drept "normala" cresterea randamentelor titlurilor de trezorerie cu maturitatea la zece ani de la nivelul actual de 2,6% la 4% pana in 2012 si aproape 5% pana in 2016.

#sua faliment, #sua default, #rating sua , #stiri Standard Poor s