PANICA pe pietele de capital. Vezi ce se intampla cu bursele din lume

Luni, 08 August 2011, ora 10:55
2534 citiri
PANICA pe pietele de capital. Vezi ce se intampla cu bursele din lume

Bursele reactioneaza la contextul economic, influentat de reducerea ratingului SUA de catre agentia de evaluare Standard&Poor care a scazut ratingul SUA de la AAA, pana la AA+. Reducerea ratingului ar putea determina investitorii sa ceara dobanzi mai mari de la guvernul american si alte entitati din SUA care cauta imprumuturi, crescand costurile de credit pentru autoritati, companii si populatie.

Iata evolutia principalelor evenimente:

UPDATE 13 - Bursa din SUA deschide in scadere

- Toti indicii importanti de pe Wall Street au deschis in scadere.

- Euro s-a depreciat pana la 1,4148 dolari, potrivit Reuters, insa a revenit ulterior la 1,4178 dolari, in declin cu 0,7% fata de sedinta anterioara.

- Euro s-a depreciat fata de dolarul american cu peste 0,7% si a atins minimul zilei dupa deschiderea in scadere a sedintei de luni pe bursa din Statele Unite

UPDATE 12 - Bursele europene revin pe minus

- Bursele europene au revenit pe minus luni, dupa o scurta perioada de crestere

- Actiunile Banco Sandander si UniCredit au crescut cu aproape 5% dupa ce BCE a inceput sa cumpere obligatiuni guvernamentale italiene si spaniole, au declarat pentru Bloomberg cinci surse apropiate situatiei.

- Indicele STOXX Europe 600 a pierdut 0,4% pana la ora 9:25 la Londra (12:25 ora Romaniei), dupa ce scazut anterior cu pana la 1,5%.

- Tranzactiile futures cu actiuni din componenta indicelui Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York anunta o scadere de 1,6%, fata de 3,1% in prima parte a zilei. 

- Indicele MSCI Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei s-a retras cu 2,5%.

UPDATE 11 - Bursa de Valori de la Bucuresti inchide pe rosu, cu pierderi de pana la 8,9%

- BVB a inchis sedinta pe rosu, indicii inregistrand pierderi de pana la 8,91%, cel mai afectat fiind indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri

- Rulajul actiunilor listate la BVB era de 96,78 milioane lei (22,81 milioane euro) la finalul sedintei 

- Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 49,05 milioane lei, cotatia lor coborand cu 5,24%, la 0,4501 lei/actiune

- Indicele BET a scazut cu 8,39%, pana la 4.508,71 puncte, iar indicele compozit BET-C a pierdut 7,41%, ajungand la 2.759,96 puncte

- Indicele BET-FI inregistra o scadere de 8,73%, pana la 18.415,61 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 4,08%, la 9.686,52 puncte

- Indicele BET-XT a pierdut 8,91%, pana la 414,71 puncte

- Indicele BET-NG a coborat cu 8,81%, ajungand la 617,43 puncte.

UPDATE 10 - Pretul petrolului scade

- Scaderea pretului la petrol, in debutul sedintei bursiere de la New York, reflecta dificultatile economiei SUA. Pretul barilului de petrol "light sweet crude" cu livrare in septembrie a scazut pana la 83,02 dolari pe baril, in scadere cu 3,89 de dolari, fata de pretul afisat vineri.

- Bursa de Valori din Paris a pierdut mai mult de 3%, cu putin timp inainte de deschiderea bursei de pe Wall Street.

- Premierul grec, George Papandreou a discutat cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre impactul turbulentelor economice asupra pietelor. Discutiile dintre premierul grec si presedintele Comisiei Europene s-au axat pe consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) si pe necesitatea crearii de eurobonduri.

UPDATE 9 - Bursele nordice revin pe rosu

- Bursele nordice revin pe rosu, dupa ce inregistrasera cresteri usoare, in urma anuntului BCE, care sustinea ca va sprijini piata creantelor. Bursa de la Oslo a scazut cu 3,42%, in timp ce bursele din Stockholm, Helsinki si Copenhaga au pierdut intre 1,36% si 1,87%.

- Bursa din Bombay inchide in scadere cu 1,82%, dupa o pierdere de 3,15%, inregistrata in debutul sedintei bursiere, cel mai mare declin din iunie 2010.

UPDATE 8 - BVB coboara cu 4,4%

- Bursa de Valori de la Bucuresti cobora cu 4,36% la mijlocul sedintei de luni, consemnand inca o zi de corectii severe, insa pe un rulaj in scadere, sub presiunea declinului pietelor externe. 

- Unii investitori s-au grabit din primele minute sa introduca ordine de vanzare la preturi din ce in ce mai mici, astfel ca piata a cazut cu 4%, insa pe volume mai reduse de tranzactionare decat la inceputul sedintei de vineri, cand bursa a deschis in coborare cu 5,5%. Piata locala a incheiat ziua de vineri in picaj cu 4,81%.

In prima jumatate de ora a sedintei de luni, bursa de la Bucuresti a recuperat o parte din corectia de la deschidere, in conditiile in care pietele vest-europene au revenit pe crestere usoara.

UPDATE 7 - Bursele din Italia si Spania se linistesc

- Bursele si pietele de obligatiuni din Italia si Spania s-au linistit, dupa anuntul BCE, care preciza ca banca este gata sa cumpere o parte din datorii.

- Guvernele de la Madrid si Roma au promis ca vor accelera adoptarea unor masuri pentru a limita deficitul

- Bursele din Milano si Madrid au deschis in crestere de 5%, respectiv 3,31%, insa, la mijlocul sedintei de tranzactionare, au inceput sa scada, la randul lor. Totusi, deprecierea a fost nesemnificativa, de aproximativ 0,2 la suta.

UPDATE 6 - Bursele din Golf deschid pe verde

- In timp ce bursele europene au o evolutie incerta, bursele din Golf deschid in crestere, ca urmare a faptului ca celelate burse au absorbit deja socurile survenite in urma deciziei S&P.

- Bursa de Valori din Abu Dhabi a deschis in crestere cu 0,23%, la 1.478,68 puncte, dupa ce a pierdut 2,3% duminica.

- Bursa din Dubai a revenit pe verde, indicii inregistrand o crestere cu 0,66%, dupa deschiderea in scadere cu 0,38%, o scadere moderata in comparatie cu pierderea de duminica de 3,69%.

UPDATE 5 - Bursele europene inregistreaza noi scaderi

- Bursa de la Atena inregistreaza noi scaderi, cu pierderi de pana la 4,79%. La mijlocul sedintei bursiere piata de capital greceasca este extrem de volatila. La ora locala 12,54, bursa se stabilizase la 1011.01 puncte.

- Bursa din Paris a continua sa scada, dupa ce incercarile de revenire au esuat rapid. La ora locala 12, indicele CAC 40 a pierdut 1,89%. "Trebuie sa fim atenti si sa asteptam deschiderea pietelor americane", recomanda Yves Marc, broker din cadrul Global Equities.

- La Bursa de Valori de la Madrid, indicele Ibex-35 pierde 0,35%.

UPDATE 4 - Bulgaria infiinteaza o celula de criza

- Ministrul de finante bulgar, Simeon Djankov, a cerut infiintarea unei celule de criza, care sa monitorizeze situatia pietelor financiare din Statele Unite si Europa.

- Celula ii include pe viceministrii de finante Vladislav Goranov si Boriana Penceva, precum si experti din departamentul de analize al ministerului si din banca centrala.

UPDATE 3 - Bursele europene sunt nesigure

Bursele din Europa au o evolutie incerta, in contextul in care dupa ce au debutat in scadere si apoi au inregistrat cresteri, acum sunt din nou pe pierdere.

- Pe Bursa de la Paris, indicele CAC 40 a pierdut 5,76 puncte, pana la 3.272,80 de puncte.

- La aceeasi ora, (11.30, ora Romaniei) indicele londonez Footsie-100 scazuse cu 0,34%, pierzand 16,31 puncte de la deschidere.

Bursele au deschis pe rosu, principalii indici din lume inregistrand scaderi. Dupa interventia liderilor G7 si dupa anuntul Bancii Centrale Europene, care a precizat ca va interveni activ pe piata obligatiunilor, bursele europene si-au revenit, in timp ce bursele asiatice au inchis pe rosu.

UPDATE 2 - BCE anunta ca va interveni pe piata obligatiunilor

Dupa anuntul BCE, bursele europene trec pe plus.

- Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a crescut cu 0,6%. Indicele IBEX al bursei de la Madrid a urcat cu 3,6%, iar FTSE MIB - Milano a avansat cu 4,4%.

- Marile piete europene au deschis in scadere, trase in jos de sectorul minier, afectat de temerile privind cererea din SUA dupa ce Standard & Poor's a redus ratingul tarii cu o treapta, la AA+.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va interveni activ pe piata obligatiunilor, pentru a preveni o amplificare a crizei din zona euro.

"BCE isi va aplica activ programul" de cumparare de obligatiuni de pe piata secundara, a afirmat institutia intr-un comunicat, fara a preciza obligatiunile carei tari intentioneaza sa le achizitioneze, dar pietele se asteapta la o interventie in cazul celor italiene si spaniole.

UPDATE 1 - Bursele isi revin. Interventia liderilor G7 tempereaza situatia

Anuntul liderilor celor mai industrializate tari din Europa, membre in grupul G7, au temperat panica de pe burse si au determinat cresteri usoare, la bursa din tarile nordice.

Bursa de la Helsinki a crescut cu 1,27%, cu 0,91% cea de la Copenhaga, iar Stockholm si Oslo au castigat 0,30%, in ciuda faptului ca in deschiderea sedintei bursiere, toti indicii erau pe rosu.

Ratingul SUA a fost redus, sambata, de la AAA pana la AA+ de catre agentia de evaluare Standard & Poor, care si-a motivat decizia prin faptul ca a gasit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari".

"Ne luam foarte in serios responsabilitatile si daca la sfarsitul analizei noastre comitetul trage concluzia ca un rating nu este acolo unde consideram ca ar trebui sa fie este de datoria noastra sa luam aceasta decizie", a afirmat Seful diviziei de ratinguri de tara a Standard&Poor's (S&P), David Beers, intr-un interviu pentru Reuters.

Beers a admis ca decizia S&P a fost influentata in mare masura de schimbarea "dinamicii politice" de la Washington, care a "impiedicat membrii Congresului sa ajunga la un plan mai comprehensiv de reducere a deficitului bugetar".

Intr-un comunicat transmis dupa anuntarea deciziei de reducere a ratingului, S&P a confirmat ca si-a schimbat estimarile economice in urma unor discutii cu Trezoreria, insa sustine ca aceasta situatie nu a influentat decizia de reducere a ratingului.

Administratia de la Casa Alba a reactionat rapid si a atacat credibilitatea S&P.

"O decizie viciata de o eroare de 2.000 de miliarde vorbeste de la sine", a declarat un purtator de cuvant al Trezoreriei.

- Bursa de Valori din Bucuresti deschide pe rosu. Dupa primul sfert de ora de tranzactionare toti indici inregistrau scaderi, cuprinse intre 2,64% si 3,89%, cel mai afectat fiind indicele BET-NG.

- Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, scadea cu 3,88%, pana la 4.730,75 puncte, iar indicele compozit BET-C cobora cu 3,54%, la 2.875,22 puncte.

- Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), inregistra un declin de 2,64%, pana la 19.644,66 puncte.

- La Londra, in aceasta diminieata, indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 1,1 la suta, dupa ce se prabusise cu 9,9% saptamana trecuta.

- Bursa din Rusia s-a depreciat cu aproximativ 4 procente, in primele zece minute de tranzactionare, potrivit Ria Novosti. Indicele RTS a scazut cu 3,72 la suta, in timp ce indicele MICEX (Moscow Interbank Currency Exchange) a pierdut 2,7%.

- Indicele MSCI All-Country World a scazut cu alte 0,5 procente, dupa ce, in ultimele 8 sedinte a pierdut 11 procente.

- Indicele Shanghai composite a pierdut 3,6 procente.

- Indicele MSCI Asia Pacific din Tokyo a pierdut 2,9 procente, luni dimineata, in timp ce indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 2,4 la suta, relateaza Bloomberg.

- Indicele S&P/ASX 200 din Australia s-a redus cu 2,9 la suta, Kopsi Index din Coreea de Sud cu 3,8 la suta, iar Hang Seng, din Hong Kong, cu 3,5 procente.

#burse, #piata capital , #stiri Standard Poor s