Piata de capital romaneasca a crescut astronomic in ultimii 5 ani, arata S&P

Vineri, 13 Aprilie 2007, ora 01:46
1041 citiri
Piata de capital romaneasca a crescut astronomic in ultimii 5 ani, arata S&P

Piata romaneasca de capital a crescut "astronomic" in ultimii cinci ani, a reusit sa depaseasca pietele emergente "consacrate", precum Rusia, China, Egipt sau Brazilia la capitolul randamentelor pietei de capital, dar are o dimensiune modesta, arata un raport al agentiei Standard&Poor's.

Pe masura ce interesul pentru pietele in curs de dezvoltare creste, "vanatoarea" oportunitatilor investitionale exceptionale a devenit o practica continua. Potrivit analistilor agentiei de rating, "performerii surpriza" ai ultimilor ani au fost tarile ce fac parte din pietele de "frontiera", definitie care se extinde si asupra pietei romanesti. Indicele S&P/IFCG in care sunt incluse asa numitele piete de "frontiera" include tarile emergente mai putin dezvoltate, chiar si dupa standardele pietelor in curs de dezvoltare. S&P Frontier Index contine 22 de tari, dintre care si Romania, Bangladesh, Coasta de Fildes, Ecuador, Estonia, Kenya, Letonia, Lituania, Ucraina, Slovacia, Bulgaria si Mauritius.

Cresterea anualizata a indicelui a fost de peste 35% in ultimii cinci ani. "Unele din aceste economii mai mici, care inregistreaza cresteri puternice fie datorita preturilor mai mari la marfuri, fie datorita cresterii organice a economiei, au inregistrat niste valori astronomice", se spune in raportul agentiei, intitulat "De ce pietele emergente devin un ingredient cheie in reteta pentru un portofoliu cu randament mare". "Slovacia, Romania, Bulgaria, Kenya si Ucraina au fost cele mai performante tari".

Potrivit datelor S&P, piata de capital din Romania a inregistrat o crestere anualizata de 69,7% in perioada 2002-2006, peste media de 36,2% inregistrata de indicele S&P/IFCG. Pentru perioada de cinci ani dintre 2002 si 2006, Romania a inregistrat cel mai mare randament pe piata de capital, iar celelalte tari care au inregistrat randamente de peste 60% fiind Bulgaria, Kenya si Ucraina.

In 2006, avansul pietei de capital a fost 56,2%, superior celui al indicelui de "frontiera" al S&P de 35,9%. Pe de alta parte, Kenya, Botswana, Croatia si Slovenia, care fac parte din indicele S&P, au depasit Romania la capitolul randementului inregistrat in 2006. Astfel, randamentul pietei de capital din Kenya a fost de 64,9% in 2006, cel al Botswanei de 62,2%, Croatia - 87,2% si Slovenia - 76,7%.

Potrivit datelor S&P, cele mai performante piete de capital in ultimii cinci ani au fost Egiptul, cu o crestere medie anuala de 68,5% a pietei, Cehia - 54,3%, Rusia - 50,3% si Peru - 47,3%. Astfel, Romania a depasit prin evolutia din ultimii cinci ani pietele de capital din tarile emergente "consacrate", precum Rusia, India, China sau Brazilia. Ultimele trei tari au inregistrat cresteri "respectabile" in perioada 2002-2006, intre 28,4% si 38%, conform raportului agentiei de evaluare a riscurilor financiare.

Povestea de succes a cresterii pietelor emergente

Liberalizarea, preturile marfurilor, inflatia joasa si ratele scazute ale dobanzilor au fost motoarele cresterii rapide a pietelor de capital din tarile emergente emergente, spune Standard & Poor's.

"Desi cresterea economica puternica a jucat recent un rol important pentru aprecierea pietei de capital din China si India, liberalizarea din ultimii ani din China a contat foarte mult in transformarea Chinei intr-un favorit pentru portofoliile fondurilor de investitii straine. Liberalizarea Chinei s-a desfasurat prin listarea in strainatate, prin privatizarea marilor companii detinute de stat si prin permiterea unui anumit acces al investitorilor straini pe piata chineza", se spune in raportul agentiei de rating.

Bursa de la Shanghai a fost infiintata in 1990, iar legislatia completa pentru valori mobiliare a intrat in vigoare in 1999. Investitorii straini au inceput sa aiba acces pe pietele de capital chineze prin intermediul listarilor de la Hong Kong, de la sfarsitul anilor 1990, iar impulsul real s-a manifestat la inceputul anilor 2000. Programul pentru investitorii institutionali financiari calificati a intrat in vigoare in 2002 si este inca in crestere.

India, alta piata aflata pe o traiectorie ascendenta, a fixat politicile sale de liberalizare la inceputul anilor 1990, iar rezultatele acestora au devenit vizibile doar in ultimii ani. In India exista un mecanism bursier destul de puternic de mai multa vreme, dar ritmul actual de crestere s-a declansat doar in 2003, cand jucatorii straini au devenit interesati de aceasta piata si au facut investitii.

Preturile materiilor prime, care fusesera mici foarte multa vreme, au intrat in atentie in 2003. "La scumpirea astronomica a materiilor prime a contribuit si cresterea economica a Chinei si a Indiei, ceea ce a generat castiguri pentru tarile producatoare de materii prime, cum ar fi Rusia, majoritatea tarilor din America Latina si unele din Orientul Mijlociu. O data cu scumpirea petrolului, aceste state au fost inundate de castiguri provenite din vanzarea petrolului, ceea ce a stimulat cererea locala si investitiile straine, care au alimentat cresterea pietelor de capital", se spune in raportul Standard & Poor's.

"Scenariul economic international privitor la convergenta ratelor mici ale inflatiei si ale dobanzilor de politica monetara a incurajat cresterea lichiditatii", considera analistii de la Standard & Poor's.

"Ratele joase ale dobanzilor SUA a incurajat cresterea cheltuielilor si a nivelului datoriilor, ceea ce a generat cresterea cererii americane pentru bunuri si actiuni din strainatate. Tari cum ar fi China, statele din Golful Persic si Rusia au investit excedente mari de cont curent in Trezoreria americana. In schimb, investitorii americani au cautat un castig mai mare din pietele si monedele din strainatate", se spune in raportul S & P.

"Deoarece majoritatea pietelor emergente in crestere depind mult de exporturile de bunuri si servicii, bancile centrale din aceste tari au facut eforturi ca sa limiteze aprecierea mondedelor nationale, ceea ce a mentinut un nivel ridicat pentru lichiditate. De obicei, aprecierea monedei nationale accentueaza inflatia, ceea ce limiteaza cresterea investitiilor directe si de portofoliu", se spune in raportul S & P.

Investitiile in pietele de capital emergente au devenit indispensabile

S&P estimeaza ca evolutia pietelor emergente va ramane pozitiva, deoarece factorii cumulati precum lichiditatea globala, cresterea economica ridicata si preturile mari ale marfurilor anunta o continuitate a tendintei. Pe de alta parte, aceasta s-ar putea schimba in cazul in care ar incetini cheltuielile de consum si imprumuturile in Statele Unite sau daca intervine o apreciere neasteptata a monedelor de pe pietele emergente, mai arata raportul agentiei de rating.

Piata globala de valori pare sa se fi stabilizat in prezent, dupa caderea din februarie 2007, provocata de o combinatie intre temerile de supraincalzire si ingrijorarile privind piata creditelor ipotecare din SUA. Analistii S&P se asteapta la o continuare a perioadei de stabilitate, cu posibilitatea unei cresteri modeste in urmatoarele luni.

O serie de companii mari din pietele emergente au registre contabile echilibrate si active solide, ceea ce le permite sa urmareasca achizitii globale. Aceasta este o alta caracteristica a acestei perioade sustinute de evolutia pozitiva a pietei de capital.

Potrivit S&P, companiile de pe pietele emergente au devenit atat cumparatori globali cat si tinte de achizitii, situatie reflectata de activitatea intensa in sectorul fuziunilor si achizitiilor, benefica pentru piata de capital.

Peste 125 de companii din Coreea, Taiwan, Mexic, Brazilia, Rusia, China, Arabia Saudita, Emiratele Arabe si Africa de Sud au obtinut, cumulat, o capitalizare de piata de peste zece miliarde de dolari si au intrat in arena globala.

Companiile se lupta, in prezent, cu alte grupuri globale din pietele dezvoltate pentru afaceri, achizitii si atragerea investitorilor. De asemenea, acestea se indeparteaza de statutul de producatori la costuri minime si devin inovatori si motoare pentru dezvoltarea in unele sectoare. Investitiile in pietele de capital emergente nu mai pot fi considerate simple metode de diversificare a strategiei, ci au devenit indispensabile pentru portofoliile de investitii majore, mai apreciaza S&P.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)