Portugalia acuza atacurile speculative asupra sa

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 12:17
1611 citiri
Portugalia acuza atacurile speculative asupra sa

Guvernul portughez a acuzat "un atac din piete" dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a scazut ratingul tarii cu doua trepte si a respins orice forma de comparatie cu criza deficitului din Grecia, relateaza Boursorama.

"Este un moment decisiv. Tara trebuie sa raspunda la acest atac din piete. Trebuie sa ramanem calmi si sa readucem linistea in piete", a declarat ministrul portughez de finante, Fernando Teixeira dos Santos.

"Ca si pana acum, vom face tot ce este necesar pentru a reduce deficitul si pentru a promova competitivitatea economiei portugheze", a adaugat ministrul.

Acesta a respins orice legatura cu Grecia, unde criza deficitului a accentuat temerile investitorilor in legatura cu alte tari europene, precum Irlanda, Spania si Portugalia.

"Majoritatea opiniilor sustin ca Portugalia si Grecia sunt doua realitati diferite", a subliniat el, citand declaratiile oficialilor din cadrul Fondului Monetar International (FMI), BCE, UE si OCDE. "Exista, totusi, si opinii diferite.

Chiar daca ne convin sau nu, chiar daca suntem de parere ca sunt gresite sau nefondate, cert este ca au indreptat atentia asupra Portugaliei si afecteaza conditiile de imprumut din piata", a mai spus ministrul portughez.

Marti, S&P a redus ratingul Portugaliei cu doua trepte, de la 'A+' la 'A-', cu perspectiva negativa, ceea ce a agravat slabiciunile economice din aceasta tara. Anuntul a dus la scaderea principalului indice bursier cu peste 5%, in timp ce randamentul titlurilor de stat a avansat la peste 5,6%.

S&P a mai retrogradat si calificativele a cinci banci din Portugalia, printre care BES si Caixa Geral de Depositos (CGD).

Teixeira dos Santos, al carui partid socialist este minoritar in Parlamentul portughez, a solicitat opozitiei sa sustina un program sever de austeritate, pentru reducerea deficitului bugetar.

Pedro Passos Coelho, seful principalului partid de opozitie, a declarat ca se va intalni miercuri cu premierul Jose Socrates, pentru a gasi o solutie la atacurile speculative. Guvernul a impus deja inghetarea salariilor bugetarilor pe o perioada de patru ani, pentru a reduce deficitul de la 8,3% din PIB in 2010 la 2,8% in 2013.

De asemenea, executivul va privatiza mai multe companii de stat, ceea ce va aduce venituri suplimentare de 6 miliarde euro, dintre care 1,2 miliarde in acest an.

Deficitul bugetar al Portugaliei a avansat la un nivel record de 9,4% din PIB anul trecut, in timp ce datoria guvernamentala a atins 126 miliarde euro, echivalent cu peste 76% din PIB. 

#atacuri, #grecia, #portugalia, #speculative , #stiri Standard Poor s