Portugalia risca sa fie retrogradata de Moody's

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 18:35
1127 citiri
Portugalia risca sa fie retrogradata de Moody's

Agentia de evaluare financiara Moody's a anuntat miercuri ca ar putea cobori in curand ratingurile Portugaliei, pe fondul inrautatirii situatiei bugetare a tarii, care afecteaza costurile de finantare, si temerilor legate de contagiunea crizei bugetare din Grecia, conform NewsIn.

Agentia a plasat ratingul 'Aa2' al Portugaliei in curs de evaluare in vederea unei posibile retrogradari, peste trei luni.

Ratingul actual este al treilea cel mai scazut din categoria celor cu recomandare investitii (investment grade).

''Actiunea de astazi reflecta recenta deteriorare a finantelor publice ale Portugaliei, dar si provocarile legate de cresterea economica pe termen lung'', se spune in comunicatul Moody's.

Analistii agentiei considera ca ''riscurile crescute de discriminare pe pietele finanicare ar putea majora costurile de finantare ale Portugaliei pe o perioada destul de lunga''.

Agentia subliniaza ca prima de risc pentru datoria Portugaliei s-a majorat cu 24 de puncte de baza pana la 276 puncte de baza, dupa ce a atins un nivel maxim de 299 puncte de baza in 28 aprilie.

De asemenea, deficitul bugetar al Portugaliei a fost al patrulea ca marime din zona euro in 2009, iar agentia Standard & Poor's a retrogradat Portugalia saptamana trecuta.

''Revizuirea pentru o posibila retrogradare va lua in calcul o repozitionare a ratingurilor Portugaliei care sa reflecte evolutia negativa a indicatorilor de credit'', a declarat Anthony Thomas, analist la Moody's Sovereign Risk Group.

''In contextul unei economii mici si cu crestere lenta, asemenea indicatori de credit nu mai sunt in concordanta cu ratingul Aa2'', a mai spus Thomas.

Portugalia are ratingul 'A' din partea Standard & Poor's si 'AA' de la Fitch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#portugalia, #moodys, #ratinguri , #stiri Standard Poor s