Presedintele S&P va fi inlocuit de directorul operational al Citibank

Marti, 23 August 2011, ora 12:04
1527 citiri
Presedintele S&P va fi inlocuit de directorul operational al Citibank

Standard & Poor's (S&P), agentia de rating criticata dur in ultimele saptamani dupa decizia istorica de a reduce ratingul AAA al Statelor Unite, il va inlocui pe presedintele Deven Sharma cu directorul operational executiv al Citibank, Douglas Peterson, transmite Mediafax.

Sharma (55 de ani) va parasi compania la sfarsitul anului pentru a "urmari alte oportunitati", se arata intr-un comunicat transmis de McGraw-Hill Cos., compania-mama a S&P.

Peterson (53 de ani) va prelua pozitia de presedinte al S&P pe 12 septembrie, Sharma urmand sa continue sa lucreze pana la sfarsitul anului la evaluarea strategica a companiei.

S&P a redus pe 5 august ratingul SUA la AA+, declansand turbulente puternice pe pietele financiare. Cererea de pe piata secundara pentru titlurile de Trezorerie SUA a crescut puternic in urma deciziei, randamentul pentru instrumentul cu maturitatea la 10 ani coborand la un minim istoric de 2,03%.

Compania a fost criticata dur de guvernul american si de multe voci importante din business, precum miliardarul Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuti investitori din lume, care a declarat atunci ca ratingul SUA ar trebui sa fie "cvadruplu-A".

Taierea ratingului SUA a contrazis in acelasi timp pozitiile celorlalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch, care au reconfirmat ratingul AAA al tarii, cu perspectiva stabila.

Anterior, compania a fost criticata dur de o comisie din Senatul Statelor Unite pentru contributia adusa la declansarea crizei creditelor ipotecare care a evoluat in 2008, in urma falimentului Lehman Brothers, in criza financiara globala.

"Se pare ca este ajutat sa gaseasca usa. Daca ar fi fost o retragere planificata, ar fi trebuit sa aiba loc altfel", comenteaza un analist al Mitsubishi UFJ Securities USA.

McGraw-Hill Cos. l-a contactat prima data pe Peterson in luna martie, a afirmat o sursa apropiata discutiilor. El a fost director general al Citigroup Japonia in perioada 2004-2010 si este de 26 de ani la Citi, fiind recrutat imediat dupa incheierea studiilor.

Peterson si-a inceput cariera in Argentina si a ocupat, anterior Japoniei, pozitiile de country manager in cadrul Citigroup pentru Costa Rica si Uruguay.

Sharma va parasi McGraw-Hill intr-o perioada in care grupul se confrunta cu presiuni din partea unor actionari sa se divizeze in patru unitati. Jana Partners LLC si Ontario Teachers' Pension Plan, organizatii care detin impreuna 5,2% din actiunile companiei, au prezentat luni un plan de separare a companiei, argumentand ca opereaza constant sub potential si ca pretul actiunilor este prea mic.

De la retrogradarea ratingului SUA de catre S&P, actiunile McGraw-Hill s-au depreciat cu 11%, in timp ce indicele S&P 500 al bursei de la New York a pierdut 6,3%.

Sharma a fost numit presedinte al S&P in august 2007, la o luna dupa ce agentia a inceput sa reduca ratingurile a sute de derivate consolidate pe credite ipotecare, admitand ca titlurile care primisera initial evaluari foarte bune au pierdut intre timp aproape toata valoarea.

Veniturile S&P au crescut anul trecut cu 10,4%, la 1,7 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte standard poors, #rating sua, #retrogradare rating sua, #sharma standard poors, #standard poors , #stiri Standard Poor s