Putin ordona bancii de stat Sberbank sa continue creditarea, in ciuda imprumuturilor neperfomante

Joi, 23 Iulie 2009, ora 09:04
977 citiri
Putin ordona bancii de stat Sberbank sa continue creditarea, in ciuda imprumuturilor neperfomante

Premierul rus Vladimir Putin a cerut miercuri bancii de stat Sberbank sa continue sa acorde credite, chiar daca cea mai mare banca a tarii a raportat o crestere a imprumuturilor neperfomante, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Guvernul rus cere bancilor, in special celor controlate de stat, sa contribuie la sprijinirea economiei, in contextul in care aceasta a fost afectata de recesiune.

In schimb, industria bancara a primit miliarde de dolari din fondurile de stat pentru sprijinirea capitalurilor acestora, in conditiile cresterii creditelor neperfomante.

"Bineinteles ca trebuie imbunatatita calitatea creditelor, insa nici nu poti sa iti inchizi portofoliul de clienti.

Este foarte usor sa inchizi cutia, dar este mult mai greu sa lucrezi cu clientii si sa intelegi pe care te poti baza", a spus Putin.

Declaratiile oficialului au venit la scurt timp dupa ce banca si-a publicat rezultatele pentru prima jumatate a anului, conform normelor rusesti de contabilitate.

Profitul bancii a scazut cu 92% in termeni anuali, la 5,3 miliarde ruble (170,6 milioane dolari). Creditele neperfomante au urcat la 2,8% din totalul portofoliului bancii, la finele lunii iunie, de la 2,6%, la inceputul lunii.

Putin a cerut in iunie bancilor sa mareasca portofoliul de credite cu 150 miliarde ruble pe luna, in perioada iulie-septembrie.

Declaratiile oficialului vin in contextul in care Rusia ia in considerare un plan de salvare a bancilor sale, care ar avea alte coordonate decat cel implementat in SUA, in contextul temerilor ca avansul creditelor neperformante ar putea paraliza economia tarii.

Vicepremierul Igor Suvalov va analiza preluarea unor detineri in bancile care se confrunta cu probleme, cand mai multi experti vor discuta vineri despre modul de recapitalizare a sistemului bancar rusesc, conform unui document obtinut de Financial Times.

Conform propunerii, guvernul ar trebui sa emita certificate de trezorerie OFZ, adica un tip de obligatiuni, pentru sprijinirea celor mai mari banci.

In schimb, statul ar urma sa primeasca actiuni preferentiale. Agentiile de rating Standard & Poor's si Moody's au avertizat ca Rusia ar putea avea nevoie de 40 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului bancar.

Rusia a injectat deja aproximativ 300 miliarde ruble (6,7 miliarde euro) pentru sustinerea sectorului bancar, dependent de capitalul strain si grav afectat de inghetarea creditarii la nivel international.

In februarie, creditele neperfomante reprezentau 3,1% din creditele acordate companiilor, conform cifrelor publicate de banca crentrala a Rusiei.

In ceea ce priveste populatia, rata creditelor neperformante a urcat la 4,4% in februarie. Potrivit analistilor, intre 300 si 400 de banci au disparut, fie din cauza ca au dat faliment, fie pentru ca activitatile lor au fost preluate de institutii mai mari.

#credite, # recapitalizare, # imprumuturi, # fonduri , #stiri Standard Poor s