Ratingul Greciei a coborat la "CCC", cel mai slab din lume

Marti, 14 Iunie 2011, ora 10:56
1142 citiri
Ratingul Greciei a coborat la "CCC", cel mai slab din lume

Ratingul Greciei a fost coborat de catre Standard & Poor's de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume, iar statul elen a fost avertizat de agentia de rating ca orice restructurare a datoriilor va fi interpretata ca un default (incapacitate de plata), anunta Mediafax.

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata, transmite Reuters.

Costul asigurarii datoriilor Greciei impotriva default-ului este de doua ori mai mare decat in cazul obligatiunilor pakistaneze.

Intre timp, guvernul elen incearca sa impuna un nou pachet de masuri dure de austeritate pentru a asigura finantare neintrerupta de la institutiile financiare internationale.

La putin peste un an de la incheierea unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru un imprumut de 110 miliarde euro, UE si FMI incearca, alaturi de Banca Centrala Europeana (BCE), sa deseneze un nou pachet de bailout pentru Grecia, care sa permita statului sa evite pietele financiare pentru inca doi ani.

Unele tari europene, in principal Germania, nu doresc sa acorde Greciei mai multi bani fara participarea creditorilor privati la bailout.

S&P noteaza ca liderii europeni par tot mai decisi sa impuna restructurarea datoriilor Greciei, printr-un bond swap sau prin extinderea maturitatii obligatiunilor, pentru a transfera o parte din costurile salvarii statului elen de la default in zona investitorilor privati.

"In opinia noastra, orice astfel de tranzactii vor avea cel mai probabil termeni mai putini favorabili decat refinantarea datoriilor, ceea ce am considera un default de facto conform criteriilor S&P", se arata intr-un comunicat al agentiei.

In acest caz, S&P ar reduce ratingul Greciei la SD, sau "default selectiv", iar calificativele acordate instrumentelor decredit ale statului, precum obligatiunile, ar fi coborate la "D", adica default.

#rating grecia, #grecia, #masuri austeritate grecia , #stiri Standard Poor s