Romania, cea mai mare datorie pe termen scurt din UE

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 15:59
1295 citiri
Romania, cea mai mare datorie pe termen scurt din UE

Statul roman are cea mai mare datorie pe termen scurt din Uniunea Europeana (UE), releva un raport intocmit de Standard&Poor's, care precizeaza si faptul ca guvernul Romaniei va mai imprumuta in 2011 6,4 miliarde de euro prin titluri pe termen mediu si lung.

Finantarea obtinuta prin acordul cu FMI/UE si institutiile financiare internationale va fi astfel inlocuita cu resurse din piata, imprumuturile de pe pietele financiare pe termen mediu si lung urmand sa urce de la 3,9 miliarde euro in 2010 la 6,4 miliarde euro, se spune intr-un raport S&P.

In 2009, Guvernul a imprumutat de pe pietele financiare, prin emisiuni pe termen mediu si lung, 6,8 miliarde de euro, in timp ce in anul anterior valoarea fondurilor atrase a fost de numai 1,8 miliarde de euro.

Guvernele statelor din Uniunea Europeana (UE) vor imprumuta anul acesta 1.100 miliarde de euro prin emisiuni pe termen mediu si lung de pe pietele financiare, in scadere de la 1.292 miliarde de euro in anul anterior.

In Europa de Est, necesarul de finantare va cobori de la 169 miliarde de euro la 140 de miliarde de euro, in timp ce pentru intreaga Europa se va reduce cu peste 200 de miliarde de euro, de la 1.413 miliarde de euro la 1.200 de miliarde de euro.

Raportul S&P include doar datoria emisa de guvernele centrale in nume propriu, excluzand alti emitenti publici si obligatiunile garantate de stat. 

De asemenea, S&P nu ia in calcul fondurile atrase prin imprumuturi bilaterale si multilaterale, precum acordul de finantare de 20 de miliarde de euro finalizat de Romania cu Fondul Monetar international (FMI), UE si alte institutii financiare sau cel preventiv, de peste cinci miliarde de euro, incheiat cu Fondul, UE si Banca Mondiala.

Valoarea datoriei comerciale a statului roman, pe termen scurt, mediu si lung, va creste in acest an de la 31,2 miliarde de euro la 35,2 miliarde de euro, potrivit estimarilor S&P. In 2009, datoria comerciala se situa la 24,3 miliarde de euro, in urcare de la 19,3 miliarde de euro in anul precedent.

Datoriile guvernelor din UE vor avansa anul acesta de la 7.694 miliarde de euro la 7.904 miliarde de euro, in timp ce la nivelul Europei, valoarea acestora va urca de la 8.200 de miliarde de euro la 8.371 miliarde de euro.

Europa de Est va inregistra o crestere usoara de la 632 miliarde de euro la 633,8 miliarde de euro.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#s&p, #romania datorie externa, #romani, #datorii , #stiri Standard Poor s