Romania prezinta riscul supraincalzirii economiei

Joi, 19 Aprilie 2007, ora 00:16
845 citiri

In ciuda cresterilor economice accelerate, Romania, alaturi de alte economii europene in curs de dezvoltare trebuie sa fie atente la riscul supraincalzirii economiei, indica un raport al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services.

In perioada 1 octombrie 2006 - 18 aprilie 2007, 22 la suta dintre ratingurile suverane ale tarilor europene emergente au fost imbunatatite si nu scazute.

"Perspectivele unor afluxuri de investitii tot mai mari si a cererii interne in crestere sunt insotite de riscurile supraincalzirii economice", a declarat analistul de credite al Standard & Poor's, Ana Mates.

In conditiile unei continue cresteri a cererii pentru credite, nu este clar nici macar daca o pozitie fiscala stransa va putea controla explozia cererii, mai ales in Bulgaria si Estonia, comenteaza agentia.

Cu cat aceasta situatie va continua, cu atat mai greu va fi de controlat. In plus, este probabil sa fie dificil pentru aceste tari sa controleze riscul supraincalzirii economiei, avand in vedere ca dezechilibrele externe sunt puternic legate de capacitatea de generare a exporturilor, acesta fiind, in special, cazul Romaniei sau al Letoniei.

"Politica economica pe termen scurt trebuie sa urmeze o politica monetara prudenta cu standarde prudentiale bancare stranse fiind necesare si alte masuri, incluzand chiar taxarea domeniului imobiliar, spre exemplu", a declarat analistul de credite al Standard & Poor's, Remy Salters.

La inceputul acestei luni, Standard & Poor's Ratings Services a revizuit in scadere, de la pozitiv la stabil, perspectiva ratingului Romaniei. In acelasi timp, calificativul "BBB-" pentru creditele valutare termen lung, "A-3" pentru creditele valutare termen scurt, "BBB" pentru creditele in lei termen lung si "A-3" pentru creditele in lei termen scurt au fost reafirmate.

"Revizuirea perspectivei reflecta absenta prelungita a unei vizibilitati politice de la inceputul anului 2007", a declarat analistul de credite al Standard & Poor's, Remy Salters.

"Schimbarea vine in timp ce provocarile politice raman semnificative, atat in ceea ce priveste reformele structurale cat si in privinta dezechilibrelor balantei externe de plati".

Bloombiz
(Sursa: Rompres)