S&P a stabilit ratingul Romaniei la BB+

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 13:58
1069 citiri
S&P a stabilit ratingul Romaniei la BB+

Standard & Poor's (S&P) a afirmat ratingurile de credit ale Romaniei la "BB+/B" pentru moneda straina si "BBB-/A-3" pentru moneda locala, cu perspectiva stabila, apreciind ca economia continua sa aiba un potential "rezonabil" de crestere, dar prosperitatea este "relativ scazuta", potrivit Mediafax.

Totodata, agentia de evaluare financiara a afirmat ratingul de transfer si convertibilitate la "BBB+" si ratingul de recuperare a datoriilor in valuta la "3".

"Ratingurile atribuite Romaniei reprezinta un echilibru intre viziunea noastra asupra potentialului substantial de crestere economica al tarii si nivelului moderat al datoriei guvernamentale, factori contrabalansati de capacitatea administrativa limitata, prosperitatea relativ scazuta si nivelurile ridicate ale datoriei externe", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de S&P.

Agentia anticipeaza ca economia romaneasca va inregistra o revenire modesta in acest an si se va consolida treptat incepand din 2012.

"Cresterea va fi slaba pe termen scurt, din cauza continuarii ajustarilor fiscale si intentiei populatiei de a-si reduce datoriile, ambii factori urmand sa exercite presiuni negative asupra consumului. 

Cererea externa va oferi insa un impuls pozitiv investitiilor corporative si exporturilor.

Anticipam ca deficitul de cont curent se va restrange usor in 2011, din moment ce cererea interna va ramane relativ redusa, insa va creste ulterior odata ce consumul privat se va intari", se spune in comunicat.

Perspectiva stabila reflecta asteptarile S&P pentru continuarea procesului de consolidare a finantelor publice, in linie cu tintele specificate, iar noul acord stand-by va minimaliza riscul unor derapaje fiscale inainte de alegerile din 2012, anticipeaza agentia.

Estimarile S&P se bazeaza pe presupunerea ca guvernul va mentine acordul stand-by pentru intreaga durata de doi ani si ca bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania vor continua sa sustina subsidiarele locale.

Daca guvernul nu va reusi sa respecte tintele de consolidare fiscala si strategia de reforma structurala, sau daca deficitle externe ale Romaniei se vor largi semnificativ fara o imbunatatire a potentialului de crestere economica pe termen lung, ratingurile statului ar putea resimti presiuni negative, se spune in comunicat.

Pe de alta parte, daca guvernul va continua adoptarea reformelor structurale, construind o reputatie de prudenta fiscala sustinuta si mentinand stabilitatea sectorului financiar, S&P ar putea creste ratingul.

#S&P, #rating, #rating bnr, #bnr , #stiri Standard Poor s