S&P anticipeaza o recuperare economica in doua viteze a zonei euro

Joi, 03 Iunie 2010, ora 16:49
1370 citiri
S&P anticipeaza o recuperare economica in doua viteze a zonei euro

Criza datoriilor va amplifica diferentele dintre statele din nordul si cele din sudul zonei euro, Germania si Franta urmand sa inregistreze o evolutie pozitiva, potrivit unui studiu publicat joi de agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P), citat de Reuters, transmite Mediafax.

Declinul euro, daca se prelungeste, va incuraja exporturile si ar putea majora cu un punct procentual avansul economic al zonei euro in 2010, considera analistul S&P Jean-Michel Six.

Germania si Franta, cele mai importante doua state din uniunea monetara, nu vor fi afectate de recesiunea economica si cresterea deficitelor bugetare prezente in state ca Spania si Grecia, principalele victime ale crizei datoriilor suverane, ale caror perspective economcie sunt intunecate de masurile severe de austeritate.

"Ciclul pozitiv va continua in urmatoarele noua luni in Germania, Franta, Austria, Olanda si intr-o masura mai mica in Marea Britanie", a spus Six.

Economistii prognozeaza in 2010 un avans economic de 1,6% in Germania, 1,4% in Franta si 1,2% in intreaga zona euro.

In anul urmator, cresterea economica va ajunge la 2% in Germania si 1,9% in Franta si restul zonei euro.

"Declinul euro, daca persista, ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru crestere, insa aceasta va ramane sub presiune pe termen scurt, din cauza consumului redus", a adaugat el.

Din cauza politicilor de austeriate, S&P se asteapta la contractia cererii de consum in Spania, Portugalia si Marea Britanie, respectiv la o stagnare in Franta, Italia si Germania.

"Declinul euro sustine recuperarea intr-un moment in care sunt implementate restrictii bugetare in economiile din regiune", a spus Six.

Analistul a refuzat sa discute despre prabusirea euro, acesta aflandu-se inca mult peste nivelul minim istoric de 0,85 dolari atins in ocombrie 2000, la un an dupa lansarea la un curs de 1,17 dolari.

Moneda europeana se tranzactioneaza la un curs de aproximativ 1,23 dolari in prezent.

S&P considera ca o depreciere de 1% a euro ar creste exporturile reale cu 0,25 puncte procentuale.

In primele cinci luni ale anului, euro a pierdut 10% din valoare fata de dolar, reprezentand un impact pozitiv de 2,5 puncte procentuale in exporturile zonei euro. 

#avans, #cerere, #consum, #curs, #declin, #economic, #euro , #stiri Standard Poor s