S&P: aprobarea bugetului ar putea imbunatati ratingul de credit al Romaniei

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 16:07
1117 citiri
S&P: aprobarea bugetului ar putea imbunatati ratingul de credit al Romaniei

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) sustine ca perspectiva de rating a Romaniei s-ar putea imbunatati in urma votarii bugetului pe anul 2010, ce va debloca imprumutul international, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

"Ratingurile Romaniei s-ar putea stabiliza la nivelul actual", a declarat Marko Mrsnik, analist S&P. Perspectiva se va ameliora daca "finantele publice vor incepe un proces de consolidare, daca accesul sectorului privat la finantare internationala se va imbunatati si daca presiunile asupra sectorului bancar se vor diminua".

Adoptarea bugetului pentru 2010 este o conditie pentru deblocarea imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI) si celelalte institutiii internationale de creditare. Romania este evaluata de catre S&P cu un rating 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), iar perspectiva este negativa.

Moody's Investors Service este singura agentie ce acorda inca rating investitional Romaniei, cotata la 'Baa3', in timp ce ratingul acordat de Fitch este 'BB+'. Leul s-a apreciat miercuri la cel mai inalt nivel din ultimele noua luni in fata euro, avansand cu 0,4%, la 4,1215 lei/euro. Leul s-a apreciat cu 3% in fata euro de la inceputul acestui an.

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucuresti, a avansat cu 10% in acest an si a crescut cu 0,9% in cursul sedintei de miercuri, la 5.164.02 puncte, cel mai inalt nivel din septembrie 2008. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #rating, #romania , #stiri Standard Poor s