S&P ar putea revizui ratingurile bancilor din Europa de Est

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 10:50
1378 citiri
S&P ar putea revizui ratingurile bancilor din Europa de Est

Dificultatile in crestere cu care se confrunta bancile occidentale in furnizarea de finantare pentru subsidiarele lor din Europa emergenta ar putea determina o revizuire generala a ratingurilor bancilor din regiune, a spus ieri un reprezentant al agentiei Standard & Poor's (S&P).

Agentia de evaluare financiara a explicat ca bancile din Europa Centrala si de Est devin mai dependente de finantarea din strainatate, de la bancile-mama din Europa de Vest, in contextul in care strangerea de capital este impiedicata de criza financiara.

"S-ar putea sa fim obligati sa revizuim unele dintre calificativele bancilor daca situatia se inrautateste si mai mult. Bancile vestice sufera din cauza crizei, ceea ce le diminueaza capacitatea de a furniza finantare si altfel de sprijin financiar pentru subsidiarele lor din Europa emergenta", a declarat, in cadrul unui interviu acordat Reuters, John Gibling, director al departamentului de evaluare a institutiilor financiare de la S&P.

"Incapacitatea bancilor de a obtine finantare pe piata si incetinirea creditarii ce rezulta din acest aspect are impact asupra calitatii activelor din unele tari", a spus Gibling.

Un raport al agentiei concurente de rating Moody's, care a avertizat cu privire la posibile coborari de ratinguri ale bancilor din Europa emergenta, a dus la vanzarea masiva a actiunilor si monedelor din regiune.

Banci din vestul Europei, ca grupul italian UniCredit sau Erste Bank din Austria, au jucat un rol crucial in tarile care fac parte din fostul bloc comunist, alimentand cresterea exploziva a acestora din 2005-2007.

Gibling a spus ca o crestere masiva a creditarii in perioada exploziva a supraincalzit sistemele bancare din Romania si Bulgaria.

"Sistemul bancar din Ucraina se confrunta cu presiuni severe", a mai spus reprezentantul agentiei de rating.

Gibling a adaugat ca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's va publica in urmatoarele saptamani un raport cu privire la impactul crizei economice mondiale asupra bancilor din Europa emergenta.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
#banci, #erste, #finantare, #raport, #rating, #revizuire, #unicredit , #stiri Standard Poor s