S&P mentine ratingul Romaniei la nivel speculativ

Joi, 14 Mai 2009, ora 18:56
1296 citiri
S&P mentine ratingul Romaniei la nivel speculativ

Standard & Poor's a mentinut joi ratingul Romaniei la nivel speculativ (junk), in contextul in care economia tarii a intrat intr-o recesiune grava si somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, arata un comunicat al agentiei de evaluare financiara, informeaza NewsIn.

Perspectiva asociata ratingurilor ramane 'negativa', mai arata comunicatul S&P. In octombrie 2008, Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'.

Decizia agentiei de evaluare financiara a scos Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade", acordate de aceasta agentie.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk).

"In opinia noastra, economia Romaniei continua sa se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, care si-a lasat amprenta asupra cererii interne", a declarat analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor's.

Prin urmare, economia a intrat intr-o recesiune grava, iar deficitul de cont curent, care a ajuns la 12,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, se ajusteaza si ar putea sa se ingusteze pana la mai putin de 6% din PIB in 2009.

Rezultatul acestor evolutii este o temperare a cresterii salariilor si a inflatiei, desi evolutia acesteia depinde de o posibila continuare a deprecierii cursului valutar.

Somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, desi perspectivele raman nesigure, iar somajul este extrem de sensibil la dinamica de crestere a tarilor vecine mai bogate ale Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#s&p, # rating, #Romania, #economie , #stiri Standard Poor s