S&P: Perspectiva ratingului Italiei, negativa

Luni, 23 Mai 2011, ora 09:56
1206 citiri
S&P: Perspectiva ratingului Italiei, negativa

Italia a primit o evaluare negativa de perspectiva a ratingului din partea agentiei Standard & Poor's (S&P). Scaderea ratingului, de la stabila la negativa, se datoreaza perspectivelor economice slabe si riscurile tot mai mari ca guvernul sa nu poata reduce datoriile uriase ale tarii, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Masura de revizuire, care marcheaza cresterea riscului de scadere a ratingului Italiei, ar putea alimenta temerile privind potentiala revarsare a crizei datoriilor de stat din Grecia, Irlanda si Portugalia catre alte state vulnerabile din zona euro, cu datorii si deficite nesustenabile.

"Consideram ca perspectivele actuale de crestere ale Italiei sunt slabe, iar angajamentul politic pentru reforme de consolidare a productivitatii pare sa se clatine", se arata intr-un comunicat transmis de S&P.

Agentia avertizeaza ca fragilitatea guvernului Berlusconi, care se bazeaza pe o majoritate parlamentara asigurata de o coalitie de centru-dreapta, sugereaza ca astfel de reforme nu vor putea fi adoptate in viitorul apropiat.

"Un posibil blocaj politic ar putea contribui la derapajul fiscal. In consecinta, consideram ca perspectivele Italiei de a-si reduce datoria guvernamentala au scazut", considera analistii S&P.

S&P a afirmat ratingurile "A+" pentru datoriile pe termen lung, respectiv "A-1+" pentru creditele pe termen scurt ale guvernului italian.

Tara se redreseaza incet dupa cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si a acumulat una dintre cele mai mari datorii publice din lume.

S&P a afisat de multe ori o viziune mai pesimista asupra situatiei economice din Italia, comparativ cu alte agentii de rating.

Moody's atribuie Italiei ratingul "Aa2", iar Fitch "AA-", cu doua, respectiv o treapta peste calificativul acordat de S&P. 

#rating italia s&p, # perspectiva economica italia, # evaluare rating italia , #stiri Standard Poor s