S&P rating: S&P coboara la 'negativa' perspectiva Bucurestiului, dupa micsorarea ratingului de tara

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 15:53
1197 citiri
S&P rating: S&P coboara la 'negativa' perspectiva Bucurestiului, dupa micsorarea ratingului de tara

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat marti, de la 'stabila' la 'negativa', perspectiva ratingului Bucurestiului, dupa decizia de luni de revizuire in jos a calificativelor de tara ale Romaniei, si a confirmat ratingul 'BB+' pentru credite pe termen lung. "Am revizuit in jos perspectiva ratingului Bucurestiului, ca urmare a coborarii ratingului de tara", spune analistul Jean-Louis Renaud, de la agentia de rating.


Calificativul reflecta datoria mare a capitalei Romaniei, nevoia de a imbunatati administrarea datoriilor si lichiditatii, flexibilitatea financiara redusa si obstacolele cu care se confrunta in implementarea principalelor proiecte de infrastructura.


Constrangerile sunt contrabalansate de pozitia strategica a orasului Bucuresti in calitate de capitala a tarii, de bilanturile operationale bune si de cresterea puternica a veniturilor.


Perspectiva Bucurestiului este negativa, pentru ca si perspectiva Romaniei este negativa, explica analistii de la agentia de rating, care adauga ca evolutia ratingurilor Bucurestiului va urma celor ale Romaniei.


"Perspectiva Bucurestiului ar putea fi revizuita din nou la 'stabila', daca si perspectiva Romaniei va fi revizuita la 'stabila' sau la 'pozitiva', in conditiile in care elementele fundamentale luate in considerare nu se deterioreaza sub asteptarile noastre initiale", spune Renaud.


Ratingurile vor fi coborate, insa, in cazul unei noi eventuale scaderi a calificativelor de tara sau in cazul in care se inrautateste profilul financiar al orasului, atrage atentia analistul de la agentia de rating.


Standard & Poor's a coborat, luni, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade" -, motivand ca riscurilor legate de finantarea tarii au crescut.