Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Slabiciunile economiei romanesti depreciaza leul

Slabiciunile economiei romanesti depreciaza leul
Deprecierea leului din ultima perioada, rupta de tendinta celorlalte monede din regiune, ar putea avea drept cauza slabiciunile economiei romanesti, care i-au impins pe investitorii straini cu plasamente in lei sa se retraga, in contextul turbulentelor de pe marile piete, spun analistii."Leul a scazut considerabil deoarece investitorii au continuat sa vanda activele riscante pe fondul temerilor de o epuizare a lichiditatii pe piata si este posibil ca moneda sa inregistreze noi pierderi", sustin economistii de la Danske Bank, intr-un raport publicat marti.

Raportul mai noteaza ca este probabila o accentuare a presiunilor inflationiste venite dinspre avansul puternic al salariilor, care este, in prezent, principala grija a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). BNR a revizuit in crestere prognoza de inflatie, de la 3,7% la 3,9% la sfarsitul anului 2007.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu a declarat ca prognoza preliminara de toamna, care va fi publicata pana la jumatatea lunii septembrie, ar putea indica o intarire a leului fata de euro in 2007, datorata castigurilor semnificative din lunile mai si iunie.

Potrivit lui Ghizdeanu, specialistii au luat in calcul tendinta de depreciere a leului din a doua parte a anului, insa aceasta este contracarata de aprecierea puternica din prima jumatate a lui 2007. Seful Comisiei Nationale de Prognoza nu a precizat care va fi amploarea revizuirii. Cea mai recenta prognoza publicata de institutie prevedea un curs de schimb mediu anual de 3,37 lei/euro pentru 2007.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun considera ca deprecierea leului urmeaza o tendinta regionala, insa in cazul monedei romanesti difera magnitudinea miscarii. "Deprecierea a fost provocata de iesirile de capital, de faptul ca investitorii au parasit pozitiile in contextul global al aversiunii fata de risc", a declarat Craciun. Potrivit seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, deprecierea leului nu este atat de puternica, daca luam in calcul "aprecierea artificiala din prima parte a anului".

Pierderile mai importante suferite de leu fata de alte monede din regiune au fost determinate de cresterea rezervelor valutare ale Romaniei cu peste 10% in luna august, mai spune Craciun. "S-a confirmat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit si le-a aratat investitorilor ca nu doreste sa impuna o limita inferioara a cursului leu/euro. Investitorii au iesit de pe piata deoarece mesajul a fost ca nu mai exista oportunitati de castig din intarirea leului", a mai spus economistul sef al ABN Amro Bank Romania.

Cresterea rezervelor valutare a fost prea mare pentru a putea fi justificata doar de marirea randamentelor la titlurile detinute in strainatate, considera Dumitru.

"Interventia BNR este aproape o certitudine. Banca centrala a justificat cresterea rezervelor valutare ale Romaniei cu peste 2 miliarde euro prin cresterea randamentelor titlurilor detinute in strainatate. Acestea au crescut, insa nu atat de mult. Dupa calculele noastre, scumpirea titlurilor a adus intre 200 si 300 milioane euro", a mai explicat analistul de la Raiffeisen.

In cazul in care tendinta de depreciere a monedei se mentine, la nivel macroeconomic, efectul poate fi de intensificare a presiunilor inflationiste, a mai precizat Craciun. "Pentru firme si persoane fizice, se poate constata o scumpire a creditelor dinspre sistemul bancar", a precizat acesta.

Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca deprecierea monedei nationale a depins de o serie de factori regionali, printre care cresterea economica sub asteptari in al doilea trimestru sau urcarea rezervelor valutare ale Romaniei.

"Noi ne mentinem estimarile pentru curs la 3,30 lei/euro la sfarsitul acestui an, insa moneda va ramane volatila pe termen lung si, momentan, tendinta este de scadere", a precizat Anghel. Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) a avertizat ca putem asista la un recul al importurilor, in cazul in care coborarea leului continua si ca, din acest motiv, importatorii trebuie sa se protejeze prin instrumente de limitare a riscurilor valutare, cu toate ca astfel de masuri sunt folosite intr-o masura foarte redusa in Romania comparativ cu statele din regiune.

"Din punctul de vedere al deficitului de cont curent si al acoperirii cu investitiile straine directe, leul este cea mai vulnerabila moneda din regiune. La acesti factori s-au adaugat cresterea economica sub asteptari in prima jumatate a anului si cresterea rezervelor valutare ale Romaniei, care a aratat disconfortul din ce in ce mai mare al bancii centrale ci privire la cursul de schimb", a declarat Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank Romania.

Potrivit acestuia, faptul ca toate monedele din regiune se apreciau spre sfarsitul saptamanii trecute iar leul se deprecia, pe fondul cresterii rezervelor valutare, demonstreaza ca deteriorarea balantei comerciale si a fundamentelor economice a fost inclusa in pretul leului.

"Leul este din ce in ce mai corelat cu monedele din regiune, dar nu in totalitate. Economiile statelor care au intrat in uniunea Europeana in 2004 sunt mai integrate, iar influxurile de capital strain sunt mai stabile. Din acest punct de vedere, leul se apropie mai mult de lira turceasca decat de forint sau de zlot", a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat.

Potrivit lui Dumitru, "investitorii nerezidenti penalizeaza fundamentele economice slabe, precum deficitul balantei comerciale externe, deficitul de cont curent, investitiile straine slabe sau cresterea sub asteptari a produsului intern brut (PIB)". Analistul de la Raiffeisen a corelat evolutia pietei valutare romanesti cu faptul ca, la nivel global, aversiunea fata de risc persista, iar reticenta investitorilor se manifesta cu predilectie fata de pietele emergente, fara fundamente economice stabile.

Analistii au explicat reactia mai putin sensibila a bursei la iesirea de pe piata a investitorilor prin faptul ca volumele tranzactionate pe piata de capital sunt mult mai mici decat cele din piata valutara. Craciun a precizat ca scaderea bursei din Romania a fost mai redusa deoarece piata de capital romaneasca este mult mai putin expusa schimbarilor de atitudine ale investitorilor din strainatate.

Valoarea tranzactiilor bursiere a coborat marti cu 2% iar cotatiile actiunilor listate au scazut in medie cu 0,2% pe o piata dominata de ordine de vanzare, ceea ce ar putea arata ca investitorii straini isi lichideaza portofoliile, a declarat Bogdan Ceuca, broker la Transilvania Capital.

Euro era cotat la inchiderea pietei valutare locale de miercuri la 3,3220-3,3270 lei, cu peste un ban fata de nivelul de marti seara, ca urmare a cumpararilor succesive de valuta venite pe parcursul intregii zile de la investitorii straini, sustin dealerii.

Leul s-a depreciat incepand din a doua parte a sedintei valutare de luni, dupa comunicatul dat de agentia de rating Standard&Poor's, care a incadrat Romania in categoria unor tari care ar putea avea probleme de lichiditate. Cresterea rezervelor valutare ale Romaniei cu peste 10% a fost interpretata de multi investitori ca un semnal al interventiei efectuate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe piata valutara in cursul lunii august - un motiv in plus pentru deprecierea leului.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1112 ori