Spania nu va fi nevoita sa ceara ajutor financiar, precum Grecia

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 10:46
1398 citiri
Spania nu va fi nevoita sa ceara ajutor financiar, precum Grecia

Autoritatile spaniole tin sub control situatia datoriilor si nu vor fi nevoite sa ceara ajutor financiar international, asa cum a facut Grecia, a declarat ministrul Economiei, Elena Salgado, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.

"Datoriile noastre sunt curate, nu vom fi nevoiti sa cerem ajutor", a afirmat Salgado, adaugand ca guvernul mentine obiectivul de a reduce deficitul bugetar la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2013.

Oficialul a precizat ca politica bugetara din 2011 va fi mai restrictiva decat cea din acest an.

Spania a avut in 2009 unul dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro, de 11,4% din PIB.

Reprezentanti ai Fondului Monetar International, Uniunii Europene (UE) si Bancii Centrale Europene sunt in Atena pentru a negocia conditiile unui ajutor financiar destinat Greciei, cu speranta ajungerii la un acord in urmatoarele zile, pentru a se evita intrarea statului in incapacitate de plata.

Un eventual colaps al Greciei ar putea avea efecte negative asupra altor state din zona euro precum Portugalia sau Spania.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's redus, miercuri, calificativul Spaniei cu o trapta, din cauza temerilor ca eforturile autoritatilor de a diminua deficitul pot fi afectate de o perioada prelungita de crestere economica lenta.

Agentia a retrogradat marti ratingul Greciei la categoria "junk", coborand, se asemenea, calificativul Portugaliei.

Salgado a afirmat ca Standard & Poor's a folosit estimari mai pesimiste decat cele utilizate de alti analisti si, in aceste conditii, reducerea ratingului nu este justificata.

Oficialul a precizat, de asemenea, ca deciziile referitoare la statele din zona euro confruntate cu atacuri speculative ar trebui luate mai rapid.

Presedintele UE, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri ca ajutorul financiar destinat Greciei va fi pregatit curand, iar sprijinul va preveni raspandirea crizei elene in alte state.

#ajutor, #datorii, #deficit, #grecia, #spania , #stiri Standard Poor s