Standard & Poor's a retrogradat ratingul Italiei. Economia globala, in pericol?

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 10:25
1481 citiri
Standard & Poor's a retrogradat ratingul Italiei. Economia globala, in pericol?

Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treapta ratingurile nesolicitate atribuite Italiei, la A/A-1, cu perspectiva negativa, din cauza deteriorarii perspectivelor economice si incertitudinii politice, decizia luand prin surprindere pietele.

Agentia a plasat Italia, a treia economie din zona euro, sub evaluare pentru retrogradare in luna mai, avertizand atunci ca perspectiva de crestere economica se inrautateste, iar guvernul Berlusconi are sanse mici sa rastoarne acest trend, din cauza divergentelor din interior.

Guvernul italian a trecut saptamana trecuta prin Parlament un program de austeritate de 60 miliarde euro, avand ca scop echilibrarea bugetului pana in 2013, scrie Mediafax.

Datoria publica a Italiei este de 1.900 miliarde euro, reprezentand circa 120% din Produsul Intern Brut.

Criza datoriilor de stat din zona euro exercita presiuni tot mai puternice pe guvernul de la Roma pentru reducerea datoriei si a deficitului bugetar.

Increderea investitorilor in capacitatea guvernului Berlusconi de a evita criza nu a fost intarita de pachetul de cresteri ale taxelor si reduceri de cheltuieli aprobat saptamana trecuta.

Masurile au fost convenite pe fondul unor tensiuni politice puternice, indelungate, iar analistii considera ca programul nu va ajuta semnificativ problema stagnarii economice. "Consideram ca activitatea economica redusa a Italiei face ca tintele fiscale revizuite ale guvernului sa fie greu de atins.

In plus, ceea ce noi consideram a fi un raspuns tentativ la presiunile recente din piete sugereaza perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei", se arata intr-un comunicat transmis marti de S&P.

Agentia a adaugat ca reducerea deficitului bugetar ar putea fi dificila sau imposibila, deoarece guvernul se bazeaza in mare masura pe cresterea veniturilor intr-o tara unde taxele sunt deja ridicate, iar perspectivele de crestere vor continua sa slabeasca.

De asemenea, dobanzile de pe piata financiara italiana urmeaza sa creasca, estimeaza S&P.

Surse oficiale italiene au declarat luni ca guvernul se pregateste sa-si reduca prognoza de crestere economica la 0,7% pentru acest an, de la 1,1%, si pe cea pentru 2012 la "maximum 1%".

Analistii avertizeaza ca reducerea ratingului Italiei reprezinta un semnal de alarma pentru economia globala si necesita o reactie urgenta.

Decizia S&P a spulberat optimismul usor declansat peste noapte de stirile ca Grecia este aproape de un acord pentru a continua sa primeasca fonduri de la UE si FMI si ca Brazilia este dispusa sa ajute Europa cu 10 miliarde de dolari, prin intermediul Fondului Monetar International.

Coborarea ratingului preceda o sedinta prelungita de politica monetara a Federal Reserve, care va incepe marti, si reuniunile G20 si FMI/Banca Mondiala din aceasta saptamana.

Moneda euro s-a depreciat cu 0,5% fata de dolar dupa anuntul S&P, iar analistii anticipeaza noi scaderi.

Masura anuntata de S&P nu a surprins pietele, deoarece investitorii se asteptau la retrogradarea ratingului Italiei de catre Moody's. Moody's a anuntat saptamana trecuta va decide intr-o luna daca reduce ratingul Italiei. 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#standard poor, #rating italia, #euro, #economie , #stiri Standard Poor s