Standard & Poor's: Nu trageti in pianist!

Sambata, 13 August 2011, ora 15:08
2200 citiri
Standard & Poor's: Nu trageti in pianist!

Afirmatia din titlu ii apartine lui Mark Twain, celebrul scriitor fiind recunoscut pentru relatia "complicata" cu un instrument pe care obisnuia sa il critice, desi, atat el, cat si fiica si sora lui mai mare cantau la pian. 

Daca Mark Twain (decedat in urma cu peste 100 de ani) ar fi fost angajat la Standard & Poor's, in aceasta perioada, probabil ca ar fi spus acelasi lucru.

Agentia de rating este sub tirul tuturor, in aceste zile, dupa ce a anuntat scaderea ratingului Statelor Unite.

Au existat chiar voci care au cerut desfiintarea agentiei sau chiar arestarea directorului sau. Un exemplu in acest sens este regizorul cu vederi de stanga Michael Moore, care i-a cerut presedintelui Obama, pe Twitter, sa-l aresteze pe directorul S&P.

Si secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, si-a exprimat nemultumirea, afirmand ca anuntul a avut efectul "unui topor" asupra economiei americane.

In ciuda deciziei agentiei S&P de a retrograda ratingul Statelor Unite la AA+, de la AAA, presedintele Barack Obama a spus, destul de suparat, ca "pietele vor urca si vor cadea, dar acestea sunt Statele Unite ale Americii. Indiferent de ce ar spune unele agentii, am fost intotdeauna si vom fi o tara cu rating de triplu A".

Acesta a mai subliniat ca problemele Statelor Unite sunt "iminent rezolvabile", dar ca blocajul politic a facut compromisul extrem de dificil si a contribuit la o imagine de incertitudine economica.

Problema este ca nici perspectiva nu este prea roz. The Telegraph scria, zilele trecute, ca Standard & Poor's a anuntat ca degradarea fara precedent a ratingului Statelor Unite ale Americii ar putea fi urmata de reduceri suplimentare, in cazul in care masurile de diminuare a datoriei publice sunt incetinite.

Pe de alta parte, exista voci care afirma ca agentia de rating are ceva de ascuns. In 2008, analistii i-au reprosat ca a contribuit la caderea burselor, fapt ce a dus la o criza globala.

Citeste continuarea pe ziare.com

#rating sua, #barack obama, #sua, #standard poor , #stiri Standard Poor s