SUA ar putea ramane fara ratingul "AAA" pentru prima data in istorie

Marti, 23 Iunie 2009, ora 12:39
1195 citiri
SUA ar putea ramane fara ratingul "AAA" pentru prima data in istorie

Agentia de evaluare Moody's Investors Service a anuntat marti ca ratingul 'AAA' al guvernului american nu este amenintat de o coborare decat daca oficialii de la Washington vor fi incapabili sa reduca datoriile publice, informeaza Reuters, precizeaza NewsIn.

Jucatorii de pe pietele financiare au fost ingrijorati in repetate randuri anul acesta din cauza ratingurilor de top ale unor guverne, precum cel al Statelor Unite si al Marii Britanii, care s-ar putea confrunta cu o coborare, in contextul imprumuturilor masive luate pentru temperarea recesiunii.

"Ratingul 'AAA' al guvernului american este in siguranta", a declarat Pierre Cailleteau, director administrativ al echipei Moody's pentru riscuri suverane, in cadrul unui conferinte la Tokyo.

Acesta a adaugat ca un alt posibil motiv de ingrijorare ar putea fi generat de orice amenintare la adresa statutului dolarului drept principala moneda internationala.

Cea mai mare parte a rezervelor valutare internationale sunt detinute in dolari, iar Rusia, care se claseaza pe locul trei in lume, dupa marimea rezervelor valutare, in urma Chinei si Japoniei, militeaza pentru reducerea dependentei de dolar, la nivel global.

Agentia de evaluare a anuntat ca ratingul pentru credite suverane al Statelor Unite nu prezinta motive de ingrijorare in momentul de fata, dar acesta nu este garantat pentru totdeauna.

Saptamana trecuta, agentia de evaluare Standard & Poor's a anuntat ca este putin probabil sa modifice pe termen scurt ratingul Statelor Unite, situat in prezent la nivelul 'AAA', argumentand ca factorii care sustin calificativul compenseaza slabiciunile, in principal deficitul bugetar.

#datorii, #moodys, #rating, #sua , #stiri Standard Poor s