SUA, in "depresie". Se repeta istoria din anii '30?

Luni, 08 August 2011, ora 10:54
2806 citiri
SUA, in "depresie". Se repeta istoria din anii '30?

Este timpul ca FED sa ia masuri, perioada de "hibernare" s-a terminat, averizeaza economistii americani. Acestia atrag atentia ca SUA a mai traversat o astfel de perioada, facand referire la anul 1937, cand inceputul de relansare a economiei dupa Marea Depresie a anilor '30 a fost anihilat de inasprirea prematura a politicii economice si monetare.

Presedintele FED, Ben Bernanke, a asigurat ca niciodata in istoria SUA nu se va mai repeta aceeasi greseala ca in anii '30, potrivit Reuters.

Pana la sfarsitul anului 2008, Bernanke si-a tinut promisiunea, mentinand rata dobanzii aproape de zero, tripland marimea bilantului la 2850 de miliarde de dolari. Insa, reducerile cheltuielilor guvernamentale ar putea ca efect inghetarea economiei, iar Bernanke nu poate schimba situatia.

Potrivit analistilor internationali, criza anilor '30 din America seamana cu ceea ce se intampla acum. Falimentul bancilor, prabusirea burselor, somajul au condus la o slabire a consumului, in vreme ce ofertele abundau, lucru care a dus la caderea industriilor.

Relansarea economica in SUA a fost blocata de o alta recesiune care a inceput in 1937 si a durat pana in iunie 1938. Decizia Rezervei Federale de a inaspri cerintele pentru rezervele monetare a provocat nu doar intreruperea cresterii rapide a rezervei monetare, ci o noua cadere.

Faptul ca Statele Unite au resimtit o a doua contractie economica foarte severa inainte de a-si fi revenit din criza financiara din 1939 a fost motivul principal pentru care economia SUA a ramas in criza un intreg deceniu.

Marti, 9 august 2011, Bernanke va convoca intalnirea FED intrucat la nivelul economiei exista temeri ca SUA ar putea aluneca intr-o noua recesiune, in timp ce Europa se clatina spre o criza a datoriilor mult mai profunda.

Decizia Standard&Poor’s de a reduce ratingul de tara al SUA adauga un nou element de incertitudine.

Optiunile lui Bernanake sunt, de data aceasta, limitate.

Nigel Gault, economist sef la HIS Global Insight, a precizat ca FED are doua optiuni – fie mentine ratele dobanzii aproape de zero mai mult timp decat anticipeaza investitorii, fie ar putea cumpara datoria guvernului SUA.

"Fed ar putea lua aceasta decizie nu neaparat pentru a vedea o diferenta uriasa ci pentru a face o miscare", a subliniat economistul american. In opinia acestuia, sansele unei noi recesiuni sunt de 40%.

Numarul de locuri de munca din Statele Unite a crescut cu 117.000 in iulie, iar rata somajului a coborat la 9,1%, de la 9,2% in iunie, insa aceasta evolutie s-a datorat iesirii unui numar mai mare de persoane de pe piata muncii.

Temerile ca Statele Unite ar putea aluneca iar in recesiune,impreuna cu incapacitatea Europei de a controla criza datoriilor suverane, au afectat puternic pietele financiare.

Groapa SUA e sapata?

Ocuparea fortei de munca este unul din scopurile FED, insa reducerile de cheltuieli ale guvernului inrautatesc situatia.

Raportul de vineri a ocuparii fortei de munca a aratat o pierdere neta de locuri de munca de 37.000  in sectorul public luna trecuta.

Michael Feroli, economist JP Morgan din New York, atrage atentia asupra faptului ca la inceputul anului 2012 cresterea economica ar putea "cadea in groapa".

Acesta a schimbat previziunile de crestere pentru prima jumatate a lui 2012 la 2%, de la 2,5%.

In acest ritm, rata somajului nu va scadea cu mai mult de 9%, tinand FED in stand-by pana la jumatatea lui 2013.

Fara ajutor fiscal, FED va fi pus sub o presiune mai mare pentru a gasi o alta metoda de a stimula cresterea economica.

O alta runda de achizitii de obligatiuni de stat ar provoca vaiete de protest pe pietele emergente, care sustin deja ca banii tipariti de FED se scurg in economiile lor, conducand la cresterea inflatiei.

China, cel mai mare creditor al SUA, si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia finantelor publice din SUA si fata de soarta dolarului.

Yang Jiechi, ministrul de externe al Chinei, a precizat vineri ca Washingtonul ar trebui sa adopte politici monetare responsabile pentru a asigura stabilitatea economica globala.

China, cel mai mare creditor al SUA, a precizat ca Washington-ul ar trebui sa inceteze in a mai trai pe "picior mare" si a atras atentia ca Banca Centrala Chineza isi va diversifica investitiile in monede straine in contextual amenintarilor reprezentate de dolar.

Toate pariurile sunt insa oprite daca conditiile economice se agraveaza in SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza 1929 sua, #economie sua, #fed, #marea depresie sua, #rate dobanzi, #rating sua, #sua , #stiri Standard Poor s