SUA se indreapta spre retrogradarea ratingului. Cine va avea de suferit?

Sambata, 30 Iulie 2011, ora 12:41
1597 citiri
SUA se indreapta spre retrogradarea ratingului. Cine va avea de suferit?

Chiar daca Congresul american va vota pentru ridicarea plafonului de indatorare pana pe 2 august, cand este termenul limita, si tara va evita intrarea in incapacitate de plata, SUA sunt inca amenintate de scaderea ratingului. 

Standard & Poor's, Moody's si Fitch iau in considerare retrogradarii Statelor Unite de la nivelul maxim pe care il au in prezent, AAA, obtinut inca din 1917.

Recent, presedintele Barack Obama a declarat ca, pentru prima data in istorie, ratingul AAA este pus in amenintare, ceea ce ar putea cauza o criza economica profunda, cauzata in totalitate de indecizia politica din Washington.

Potrivit analistilor, o scadere a ratingului ar provoca haos in Statele Unite, dar si in pietele financiare internationale, care se bazeaza pe SUA drept o zona pentru investitii lipsite de risc. Bancile de stat gen Fannie Mae si Freddie Mac si-ar pierde, la randul lor, ratingul, precum si alte banci si institutii de creditare private.

Deciziile privind investitiile ar fi mult mai greu de luat, iar rezultatele greu de estimat, din cauza faptului ca asa ceva nu s-a mai intamplat pana acum.

In schimb, Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve, a declarat, dupa ce S&P a anuntat ca pune SUA sub supraveghere, ca acest lucru nu influenteaza cu nimic. "Orice citeste presa stie ca Statele Unite au o problema fiscala foarte serioasa pe termen lung", a spus el, citat de CNN Money.

Potrivit oficialilor S&P, ratingul de tara va fi mentinut in cazul in care Congresul ajunge la o intelegere privind scaderea deficitului cu 4 trilioane de dolari, pe care sa o mentina de-a lungul unui deceniu.

De altfel, exact despre aceasta suma se pare ca discutau Obama si republicanii saptamana trecuta, insa negocierile au esuat, indreptandu-se spre planuri mai putin ambitioase. Astfel, atat democratii, cat si republicanii au cate un plan: nici unul nu se apropie de cifra de 4 trilioane de dolari.

Oficialii S&P au anuntat deja ca vor efectua o reducere a ratingului pe termen lung, daca se ajunge la concluzia ca ajustarile viitoare ale plafonului de indatorare vor putea fi manipulate politic.

Si planul democratilor are problemele sale: din economiile de 2,7 miliarde de dolari precizate in acesta, 1 miliard de dolari ar proveni de la oprirea razboaielor din Irak si Afganistan. Dar acei bani oricum nu ar mai fi fost cheltuiti, deci nu pot fi considerati drept economisiti.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#sua, #rating, #incapacitate de plata, #criza , #stiri Standard Poor s