SUA va fi retrogradata. Ce urmeaza?

Joi, 28 Iulie 2011, ora 12:59
1906 citiri
SUA va fi retrogradata. Ce urmeaza?

Dupa indelungi negocieri, politicienii de la Washington par a ajunge la o intelegere legata de ridicarea plafonului de indatorare a SUA si, implicit, evitarea falimentului. Vom stii abia pe 2 august care este starea natiunii, dar ceea ce stim aproape sigur este ca Statele vor fi retrogradare. Ce se va intampla imediat dupa ce fosta cea mai mare putere mondiala isi va pierde nota maxima?

Citeste si CUI S-A VANDUT AMERICA.

Daca plafonul de indatorare al SUA va fi ridicat, masura va avea efect doar pe termen scurt. Problema veniturilor mici si cheltuielilor mari va ramane neschimbata.

Imediat dupa 2 august, Moody's si Standard& Poor's vor decide, cel mai probabil, ca esecul in a veni cu o solutie pe termen lung indica faptul ca datoriile SUA sunt riscante. Drept urmare, vor retrograda SUA.

In acest moment, datoria pe termen lung a SUA are ratingul "AAA" dat de Moody's si S&P.

Retrogradarea s-ar putea face cu unul, doua sau poate chiar trei puncte, conform CNBC.

SUA si-ar pierde pozitia de top, dar ogligatiunile statelor ar avea in continuare o nota mare si ar fi departe de categoria "junk". 

Ce se va intampla imediat dupa aceea?

Vor incepe bursele sa vanda obligatiunile guvernamentale? Dar fondurile de investitii, companiile de asigurari, fondurile de pensii, investitorii privati si bancile centrale? Vor vinde tot ce tine de SUA? Va sari Rezerva Federala in ajutor?

Raspunsurile la aceste intrebari pot fi surprinzatoare.

Cine detine obligatiunile SUA?

Cea mai mare parte din datoriile guvernamentale ale Statelor Unite este detinuta de creditori straini (46%). Restul este impartit intre Fed (14%), cetateni americani (10%), fonduri de pensii (9%) etc.

Cum ar reactiona toti acestia la retrogradarea Statelor? Nu se stie inca, dar, in mod sigur, Fed nu-si va vinde partea de obligatiuni.

Companiile de asigurari

Acestea sunt obligate prin lege sa investeasca o mare parte din portofolii in titluri sigure si foarte lichide.

Nu vor fi fortate sa vanda obligatiunile SUA in urma retrogradarii, deoarece li se permite aproape intotdeauna sa considere ca fiind sigure obligatiunile guvernamentale americane, orice rating ar avea acestea.

Fondurile de pensii

Un studiu recent realizat de Wells Fargo in randul celor mai mari fonduri de pensii publice din SUA arata ca unele dintre acestea ar putea fi obligate sa vanda obligatiuni guvernamentale americane in urma unei eventuale retrogradari.

"Chiar si asa, fondurile de pensii detin doar 3% din imensa datorie guvernamentala a SUA. O vanzare fortata ar avea un efect neglijabil", spun analistii de la Wells.

Mai mult, expertii din cadrul fondurilor de pensii zic ca daca piata pica, iar preturile scad prea mult, este improbabil ca managerii sa vanda.

Acestia vor pastra obligatiunile si vor astepta sa se instaleze calmul pe piata.

Creditori straini

Cea mai mare parte din datoria SUA (46%) este detinuta de creditori straini, guverne ale altor state si banci centrale.

Majoritatea acestora investesc doar in titluri cu rating inalt.

Prima lor intrebare in cazul retrogradarii SUA va fi daca mai sunt obligatiunile guvernamentale ale Statelor cele mai sigure si mai lichide titluri din lume?

Raspunsul va fi cel mai probabil "da".

UE nu are un sistem de obligatiuni unificat, Germania, din prudenta financiara, nu are o cantitate mare de obligatiuni. cele mai multe obligatiuni suverane europene par mai riscante decat cele ale SUA.

Datoriile asiatice nu sunt o alternativa. Datoria guvernamentala a Chinei este prea mica si este sevr controlata. Experienta istorica a Chinei la acest capitol este, de asemenea, limitata.

Japonia are o datorie care i-ar putea atrage pe investitori, dar starea economica a acestui stat este si mai rea decat a SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obligatiuni, #rezerva federala, #sua, #sua criza, #sua datorie, #sua default, #sua faliment, #sua moody, #sua retrogradare , #stiri Standard Poor s