Tacerea presei din Romania in legatura cu pietele financiare este suspecta (Udrea)

Duminica, 07 August 2011, ora 13:19
1302 citiri
Tacerea presei din Romania in legatura cu pietele financiare este suspecta (Udrea)

Ministrul Dezvoltarii spune ca presa pastreaza  "o tacere suspecta, fortata" despre evolutia pietelor financiare si pericolul crizei, pentru a da ulterior vina pe acuala guvernare, conform NewsIn.

"In timp ce in alte tari evolutia pietelor financiare si potentialul de criza sunt monitorizate continuu, presa din Romania pastreaza o tacere suspecta, fortata.

Televiziunile de stiri (care in alte imprejurari se pricep la orice subiect) fie nu inteleg ce se intampla, fie nu vor sa prezinte ceea ce se petrece in afara tarii, tocmai pentru a da vina pe actuala guvernare, in cazul unor noi dificultati", a scris Udrea pe Facebook dumininca.

Ingrijorarile crescande asupra datoriilor din zona euro, precum si din Statele Unite au provocat, saptamana trecuta, caderi drastice ale burselor din intreaga lume. Joi, Wall Street a inregistrat cea mai mare scadere de la criza din 2008, iar bursele din Europa si Asia au urmat acelasi trend.

 

Ministrii de finante si sefii bancilor centrale din G7 vor avea convorbiri telefonice de urgenta inainte de deschiderea burselor din Asia, pentru a oferi un raspuns global la criza datoriilor din zona euro si pentru a risipi temerile privind coborarea ratingului SUA, de la AAA la AA+, de catre Standard & Poor's. 

Agentia de evaluare financiara nu s-a lasat impresionata de acordul de ultim moment din Congresul SUA, de a ridica limita de indatorare de la 14.300 miliarde dolari la 16.700 miliarde dolari.

Retrogradarea ratingului este perceputa ca o problema majora pentru Administratia Obama, putand cauza cresterea costurilor pentru imprumuturile guvernului american.

Pe de alta parte, Italia este cea mai mare economie care va fi lovita de criza datoriilor din zona euro, mai scrie BBC News. Pretul pe care Italia il plateste pentru obligatiunile guvernului sau a urcat pe fondul indoielii ca nivelul datoriei se poate mentine atat de ridicat, in timp ce cresterea economica este atat de lenta.

 

De asemenea, Spania este si ea afectata de criza, din cauza ratei ridicate a somajului, a nivelului datoriilor guvernamentale si a cresterii economice anemice. 

Nivelul inalt al datoriilor combinat cu incetinirea cresterii economice si cu un raspuns nesigur al liderilor zonei euro in privinta acestei situatii au provocat temeri ca atat Spania, cat si Italia ar putea parcurge traseul Greciei, Irlandei si Portugaliei, care sunt deja subiectul unui program de ajutor financiar.

#criza, #cadere bursa, #finante, #piata financiara, #udrea , #stiri Standard Poor s