Unele noi membre UE, aderate dupa 2004, vor fi printre tarile cele mai performante economic in 2007

Vineri, 19 Ianuarie 2007, ora 03:44
1348 citiri

Cele mai puternice performante fiscale si de crestere economica in 2007 vor fi ale unor tari din afara spatiului celor mai dezvoltate natiuni occidentale, indica agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services.

"Economiile care vor creste cel mai repede sunt cele ale tarilor care au noi proiecte energetice, dintre care unele sunt noi membre ale Uniunii Europene si, iarasi, China", a declarat directorul ratingurilor suverane de la S&P, David T. Beers. "Natiunile producatoare de petrol si de alte marfuri, care au reglementari fiscale puternice in vigoare, vor beneficia de cele mai mari excedente bugetare, in timp ce printre guvernele care au anuntat slabe performante bugetare in 2006 se numara Ungaria, Vietnam, Egipt, India si Japonia, ale caror deficite bugetare ne asteptam sa scada anul acesta", a estimat Beers.

Statele Unite ale Americii nu vor mai fi, in 2007, printre primele zece state cu cel mai mare valoare a raportului Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor. Rusia, insa, va continua performantele sale exceptionale din ultimii ani si va deveni una dintre cele mai mari zece economii, masurate in functie de PIB, in crestere fata de locul 18 ocupat in anul 2000, potrivit raportului S&P.

Previziunile S&P sunt incluse intr-o serie de rapoarte publicate joi despre tendintele economice si fiscale ale 113 tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, America de Nord si de Sud si regiunea Asia-Pacific. Implicatiile acestor indicatori pentru riscurile de credit de tara de anul acesta sunt prezentate intr-un raport general denumit "Indicatori de risc suveran: 2007" ("Sovereign Risk Indicators: 2007 Outliers").

Un dolar slab estimat presupune ca acele state ale caror monede nationale nu sunt legate de dolar ar putea vedea raportul PIB per capita crescand, in dolari. Aceasta tendinta, corelata cu incetinirea cresterii economice in SUA, va determina, probabil, detronarea celei mai mari economii din lume dintre primele zece, pentru prima data, in termeni de PIB nominal per capita. Locul SUA va fi luat de Suedia, se indica in raportul S&P.

Din punctul de vedere al datoriei guvernamentale sau al nivelurilor de active din conturile fiscale sau externe, evaluarile financiare vor ramane aproximativ aceleasi pentru anul in curs. Pozitiile dominante vor fi detinute de exportatorii principali de bunuri (mai ales tarile din Golf si Norvegia), centrele financiare mici si bogate (Luxemburg, Liechtenstein si Isle of Man) si Singapore, se precizeaza in raportul agentiei.

"Tarile care au primit cel mai mare rating au redus dependenta lor de finantare externa pana acum, in ultimii zece ani", a adaugat Beers.

Mai multe dintre tarile din Africa subsahariana evaluate de S&P si-au imbunatatit profilul datoriei lor prin participare la initiativa de finantare a tarilor foarte indatorate, obtinand astfel stergerea datoriilor din partea creditorilor oficiali. Pe de alta parte, insa, tari ca Argentina, Belize, Pakistan si Uruguay vor avea in continuare mari datorii in 2007, masurate fie prin datorie guvernamentala, fie ca procentaj din PIB, se mai precizeaza in raportul S&P.