UniCredit: Economia va scadea cu 5,2% in 2009

Marti, 14 Iulie 2009, ora 14:39
1001 citiri
UniCredit: Economia va scadea cu 5,2% in 2009

Economia se va contracta in acest an cu 5,2%, estimeaza analistii UniCredit, care revizuiesc prognoza de -4% inaintata anterior si avertizeaza ca posibilitatea retrogradarii ratingului de credit al Romaniei nu poate fi exclusa, in contextul unei recesiuni abrupte si ratarii obiectivelor fiscale.

"Programul de finantare externa obtinut de Romania de la FMI/UE a redus riscurile pentru Romania si anticipam stabilizarea dinamicii macroeconomice in urmatoarele trei luni (trimestru al treilea, n.r.). Totusi, riscurile asociate cu presiunile negative asupra cresterii economice si cu depasirea tintelor fiscale sugereaza ca nu poate fi exclusa posibilitatea unor noi retrogradari ale ratingurilor de credit", se arata intr-o analiza a UniCredit, realizata de economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, potrivit Mediafax.

In prezent, cele trei mari agentii de rating atribuie Romaniei calificativele Baa3 cu perspectiva stabila (Moody's), BB+ cu perspectiva negativa (Standard & Poor's), respectiv BB+ cu perspectiva negativa (Fitch), aminteste studiul UniCredit.

UniCredit a revizuit prognoza privind scaderea Produsului Intern Brut (PIB) la 5,2% pentru acest an (la 127,3 miliarde euro, fata de 136,9 miliarde euro), de la estimarea de 4% prezentata anterior, in urma cifrelor neasteptat de nefavorabile din primul trimestru, se arata in analiza.

Pentru anul viitor, UniCredit anticipeaza scaderea PIB cu 0,5%, din cauza "flexibilitatii limitate" a masurilor de politica fiscala si monetara.

"Desi acordul cu FMI si UE a redus riscurile din economie, alegerile prezidentiale din noiembrie si masurile de politica fiscala asociate reprezinta un risc pe termen scurt. In consecinta, anticipam un curs de 4,5 lei/euro pentru finele acestui an", noteaza analistii UniCredit. Principalele "puncte slabe" ale peisajului macroeconomic romanesc sunt deficitul bugetar ridicat, cu riscul asociat de neatingere a tintei de venituri, riscurile legate de echilibrarea deficitului de cont curent si deficitul ridicat de finantare externa, precum si gradul ridicat de indatorare in valuta a sectorului privat, considera UniCredit.

Pe de alta parte, sprijinul financiar acordat de FMI si UE, gradul scazut de indatorare din sectorul public si potentialul ridicat de sustinere a cresterii economice dat de programele de convergenta si fondurile structurale si de coeziune acordate de Uniune reprezinta "puncte tari" ale Romaniei in plan macroeconomic, se arata in studiu.

UniCredit prognoeaza o inflatie medie anuala de 6,1% la finele lui 2009 si anticipeaza ca BNR va reduce dobanda de politica monetara la 8,5% pana la sfarsitul anului.

Totodata, in viziunea analistilor UniCredit, rata somajului va creste la 7,3% in acest an. Deficitul bugetar ar urma sa se plaseze la 5% din PIB, de la 4,8% anul trecut.

Deficitul de cont curent va cobori la 6,7% din PIB, de la 12,3% din PIB in 2008, iar investitiile straine directe vor scadea la 3,6% din PIB, de la 6,6% din PIB.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#deficit, #economie, #inflatie, #pib, #scadere, #somaj , #stiri Standard Poor s