Vezi ce masuri ia Banca Elvetiei pentru combaterea aprecierii francului elvetian

Miercuri, 10 August 2011, ora 11:03
2071 citiri
Vezi ce masuri ia Banca Elvetiei pentru combaterea aprecierii francului elvetian

Banca Nationala a Elvetiei a anunta ca va lua masuri de combatere a aprecierii francului elvetian. Printre acestea se numara cresterea lichiditatii pe piata monetara si efectuarea unor tranzactii valutare swap, informeaza Mediafax.

"Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea economiei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Banca centrala a aratat ca va urmari atent evolutiile de pe piata valutara si, daca va fi necesar, va lua noi masuri de combatere a aprecierii francului.

Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele cu o saptamana in urma, cand a redus dobanzile in banda 0-0,25%, respectiv "cat mai aproape de zero", si a anuntat ca va creste semnificativ volumul de franci din piata monetara.

Masurile de lichiditate anuntate miercuri de banca au fost folosite ultima data in 2008.

Francul a urcat la maxime istorice fata de euro si dolar, reflectand temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si situatia economica din SUA. Trendul a fost accentuat in ultimele zile de reducerea ratingului SUA de catre Standard & Poor's pentru prima data, de la AAA la AA+.

Aprecierea puternica a francului afecteaza sever cresterea economica a Elvetiei si exporturile, care genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al tarii.

Cursul francului a atins niveluri record si pe piata romaneasca, depasind marti pragul de 4 lei pentru prima data. Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate.

#supraevaluare franc elvetian, #apreciere franc elvetian, #economie elvetia, #lichiditate piata monetara, #tranzactii valutare swap, #banca elvetia , #stiri Standard Poor s