Vosganian: Temerile presei straine legate de mediul economic romanesc sunt intemeiate

Miercuri, 11 Aprilie 2007, ora 09:06
821 citiri

Temerile aratate de presa straina fata de mediul politic si, implicit, cel economic din Romania sunt intemeiate deoarece prelungirea situatiei tensionate de pe scena politica duce la perceptii negative asupra economiei romanesti, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

'Rolul noului Guvern este sa inlature aceste temeri si sa reconfere mediului economic increderea de care s-a bucurat in anul 2006, cel mai bun an al Romaniei post-decembriste din punct de vedere economic', a punctat ministrul.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a revizuit in scadere, pe 5 aprilie, perspectiva ratingului Romaniei de la pozitiv la stabil.
In acelasi timp, ratingul "BBB-" pentru creditele valutare termen lung, "A-3" pentru creditele valutare termen scurt, "BBB" pentru creditele in lei termen lung si "A-3" pentru creditele in lei termen scurt au fost reafirmate.

"Revizuirea perspectivei reflecta absenta prelungita a unei vizibilitati politice de la inceputul anului 2007", a declarat analistul de credite al Standard & Poor's, Remy Salters. Potrivit sursei citate, schimbarea vine in timp ce provocarile politice raman semnificative, atat in ceea ce priveste reformele structurale cat si in privinta dezechilibrelor balantei externe de plati.

Managementul cererii interne si explozia creditelor din aceasta perioada raman principalele provocari pentru rating.

La randul sau, revista britanica The Economist scria, recent, ca a face din Romania un candidat credibil in vederea aderarii la Uniunea Europeana a fost o realizare remarcabila, dar a mentine aceasta tara ca membru credibil se poate dovedi si mai dificil. "Aceasta este lectia deprimanta a convulsiilor de moarte pe care coalitia aflata la guvernare de trei ani a dat-o Romaniei, membra a UE din ianuarie 2007", comenteaza revista britanica The Economist.

Saptamani intregi de certuri publice caustice au paralizat de atunci guvernul, ajungandu-se in punctul ca acesta sa fie declarat 'mort' de premier, care a inceput munca de formare a unui nou cabinet, minoritar, cu formatiunea maghiara, sperand intr-un sprijin tacit din partea Partidului Social Democrat, fost comunist. Dar este putin probabil ca rezultatul sa fie un guvern care sa arda de zel reformator. Numai prin indepartarea social-democratilor discreditati Romania a reusit sa isi repuna pe fagas procesul aderarii la UE, comenta The Economist.

De asemenea, cotidianul francez Le Figaro aprecia ca Romania a plonjat intr-o criza politica ce releva, potrivit opozitiei, ''vendeta'', la trei luni de la intrarea in clubul european.

Intrucat, pentru moment, nici un partid nu este interesat sa provoace alegeri legislative anticipate, Romania este amenintata cu o stare de criza permanenta, comenta cotidianul francez. ''Echilibrul de forte in Parlament nu incita la optimism'', declara un observator al vietii politice.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)