ANAF: 62 de mari contribuabili au cerut amanarea la plata

Marti, 16 Martie 2010, ora 16:04
2788 citiri
ANAF: 62 de mari contribuabili au cerut amanarea la plata

Doar 62 de marii contribuabili din cei 300 inregistrati cu obligatii la bugetul de stat au solicitat amanari la plata acestora, a spus marti directorul directiei de mari contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Andrei Haas, citat de NewsIn.

"Eu sunt optimist si cred ca nivelul arieratelor la finalul anului nu va mai creste nici pe partea de mari contribuanili, nici pe cea de IMM-uri", a spus Haas.

La sfarsitul lui 2009, arieratele pe sectorul marilor contribuabili se cifrau la circa 4 miliarde lei.

Haas a precizat ca din cele circa 2.000 de firme inregistrate ca mari contribuabili circa 300 inregistrau obligatii restante, iar din acestea din urma doar 62 au depus cerere pentru a beneficia de amanarea la plata.

Pentru reducerea arieratelor, ANAF ia in calcul valorificarea bunurilor pe care a pus sechestru, in conditiile in care firmele nu isi platesc obligatiile la stat sau demonstreaza rea vointa.

"La cele 300 de firme au fost constituite diverse forme de masuri asiguratorii, respectiv sechestru de bunuri, diferite propriri pe terti si solicitarea de garantii bancare", a mai spus oficialul ANAF.

El a adaugat ca numarul mic de cereri de amanare la plata ar putea avea la baza mai multe probleme, ce tin fie de faptul ca firmele nu pot constitui garantiile de 40% cerute prin lege, nu au siguranta ca isi pot plati obligatiile curente, ceea ce ar duce la pierderea amanarii, sau au asteptat sa cuprinda toate obligatiile pe care le-ar avea de achitat dupa perioada iernii.

Haas a mai spus ca experti din mai multe ministere lucreaza la elaborarea unui sistem prin care pana la finalul anului toate declaratiile sa fie depuse online pe platofma e-guvernare.

Specialistii lucreaza in acelasi timp la reducerea numarului de declaratii de depus la organele fiscale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#anaf, # contribuabili, # amanare, # plata , #Administrator