Enache Jiru renunta la semnarea contractului de administrare a FP

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 09:40
3430 citiri
Enache Jiru renunta la semnarea contractului de administrare a FP

Presedintele comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, Enache Jiru, a renuntat la imputernicirea acordata de actionari pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, deoarece se afla intr-o situatie contradictorie, dupa solicitarea Guvernului de renegociere a contractului, informeaza NewsIn.

"Imputernicirea data de hotararea actionarilor pentru semnarea contractului de administrare aprobat in AGA din 7 septembrie este contradictorie cu solicitarea Guvernului inaintata prin ministerul de Finante atat Fondului cat si Comisiei de Selectie de a renegocia contractul in scopul intaririi clauzelor in favoarea actionarilor", a declarat Jiru, pentru NewsIn.

"Avand doua solicitari contradictorii m-am aflat ca mandatar intr-o situatie contradictorie pentru ca s-au dat niste interpretari juridice (la hotararea AGA de aprobare a contractului de administrare - n.r.) si fiecare poate sa zica ca a avut partea lui de dreptate. Atunci, eu ca mandatar nu sunt cel care trebuie sa faca dreptate intre ce a inteles AGA in general si ce a inteles actionarul majoritar", isi explica Jiru decizia.

Pe de alta parte, presedintele consiliului de supraveghere a Fondului, Mircea Ursache, spunea recent ca, in ultima perioada, a existat o corespondenta intensa intre Ministerul Finantelor, consiliul de supraveghere a Fondului Proprietatea si comisia de selectie a Fondului, cu privire la modul in care a fost redactata hotararea adunarii generale de la inceputul lunii septembrie, care viza contractul de administrare a Fondului Proprietatea.

Astfel, presedintele consiliului de supraveghere a mentionat ca Finantele au aprobat in AGA din septembrie conditiile contractului de administrare, "dar nicidecum contractul in sine".

"Am considerat pe criterii strict juridice ca trebuie sa imi duc mandatul la capat fara sa am niste riscuri legale pe cre sa mi le asum ca persoana fizica", a adaugat Jiru.

El a confirmat totodata ca renegocierea a avut loc, iar noua forma a contractului s-a inaintat Ministerului de Finante.

Contractul este in prezent la Guvern, unde urmeaza sa fie aprobat si trimis ulterior actionarilor pentru a fi aprobat din nou.

Totodata, in urmatoarea adunare generala, actionarii vor trebui sa desemneze o persoana in locul lui Enache Jiru pentru a semna in numele Fondului noua forma a contractului de administrare.

"Sunt in continuare presedinte al Comisiei, nu mi-am dat demisia, doar ca m-am retras din exercitarea unui mandat pe care nu consideram ca il puteam duce la indeplinire", concluzioneaza Jiru.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, in 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp pe bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti.

Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#administrare, #aga, #enache, #fp, #jiru , #Administrator