Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raport Amnesty privind zborurile secrete de pe cerul Europei

Raport Amnesty privind zborurile secrete de pe cerul Europei
Europa a pus la dispozitia Washingtonului spatii aeriene pentru operatiuni secrete si pentru transferul unor presupusi criminali in inchisori la fel de secrete, in afara regulilor de drept international. Acestea sunt afirmatiile continute in raportul "Zboruri secrete" pe care Amnesty International l-a prezentat ieri la Roma, editat de Ega si disponibil in zilele urmatoare in librarii. Documentul face lumina in legatura cu "transferurile" presupusilor teroristi pe care Washingtonul le-a efectuat dupa 11 septembrie 2001. "Rendition" este termenul ce descrie acte in afara procedurilor administrative sau judiciare, presupunand arestari arbitare, disparitii, detentie fara proces si torturi.

Raportul Amnesty International contine relatarile Consiliului Europei referitoare la operatiunile CIA si la presupusa existenta a unor centre de detentie pe Batranul Continent. Informatiile privind traficul aerian national si international, corelate cu alte date, au permis Consiliului Europei sa clarifice responsabilitatile unor tari europene: "Inchidere deliberata a ochilor sau neglijenta grava" sunt principalele acuze.

Potrivit Uniunii Europene, nu exista date oficiale privind inchisori in Romania si Polonia (asa cum acuza Human Rights Watch in noiembrie 2005), chiar daca "raman unele dubii". Nu exista insa nici un dubiu referitor la practicile de arest si de transfer prin utilizarea de aeroporturi si spatii aeriene europene. CIA a folosit mereu avioane private pentru zborurile in chestiune, deoarece acestea nu necesita autorizatie. Dar guvernele europene ar fi putut - si ar fi trebuit - sa investigheze adevarata natura a zborurilor, protesteaza Amnesty. Se calculeaza ca mii de astfel de zboruri au strabatut cerul Europei din 2001 incoace, dupa cum a confirmat de altfel inca din decembrie 2005 pentru BBC fostul secretar de stat Colin Powell.

Si Italia a fost aratata cu degetul. Cel putin patru avioane au aterizat in acesti ani la Roma si Pisa. "Nu este usor de acceptat ca la bordul aeronavelor s-au aflat persoane ce urmau a fi inchise" - explica Giusy D'Aleonzo, care a efectuat o parte din cercetari din partea Amnesty. "Trebuie sa compari planurile de zbor cu datele referitoare la transferul de prizonieri". Iata ce s-a petrecut in noaptea dintre 8 si 9 octombrie 2002. Un avion privat al CIA a aterizat pe aeroportul Roma Ciampino. O scurta escala, dupa care s-a indreptat spre Iordania. La bord se afla si Maher Arar, inginer canadian de origine siriana. A fost "retinut" la New York pe cand se intorcea dintr-o calatorie in Tunisia. Arestat ca "presupus terorist", a fost transportat la Roma si - dupa o a doua escala in Iordania - a fost transferat intr-o inchisoare siriana, unde a petrecut aproape un an. Nu a fost judecat niciodata, nu a avut posibilitatea de a-si anunta familia sau avocatii: a disparut din America doar pentru ca se afla la locul nepotrivit in momentul nepotrivit. In Siria a povestit ca a fost torturat pentru a marturisi crime ce nu au fost comise niciodata, fiind apoi eliberat fara vreo acuza sau explicatie.

Rolul guvernului italian din acea noapte este inca invaluit in mister, iar Parchetul din Roma a initiat o procedura de ancheta. Nu este singurul caz documentat: acelasi Consiliu al Europei a protestat in legatura cu rapirea imamului egiptean Abu Omar, survenita in februarie 2003 la Milano. "Acesta este cazul cel mai ingrijorator, poate si pentru ca este cel mai bine documentat. Este un exemplu reprobabil de lipsa de colaborare internationala in lupta impotriva terorismului" - conchide Giusy D'Aleonzo.

Tiziana Guerrisi, Traducerea: Ruxandra Lambru
Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 699 ori