Spitalele preluate de administratiile locale au datorii de 170 mil.euro

Marti, 13 Iulie 2010, ora 16:56
1610 citiri
Spitalele preluate de administratiile locale au datorii de 170 mil.euro

Spitalele care au fost deja sau vor fi preluate de administratiile locale au datorii de 170 de milioane de euro, care vor fi achitate de Ministerul Sanatatii, in urma unei rectificari bugetare care va avea loc, cel mai probabil, in august, a spus, marti, la Galati, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului Sanatatii, datoriile sunt calculate pana la 31 martie 2010, iar in unele cazuri este vorba despre creante neachitate inca din 2005, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cseke Attila a declarat ca judetul Galati este al douazecelea judet in care s-a aplicat descentralizarea spitalelor si ca, pana luni, la nivel national, au fost descentralizate 293 de unitati sanitare, respectiv 76% din spitalele propuse spre transfer.

Ministrul Sanatatii a spus ca, pana la sfarsitul lunii august, noile consilii de administratie ale spitalelor din intreaga tara vor organiza concursurile pentru numirea managerilor unitatilor sanitare.

Totodata, Cseke Attila a sustinut inca o data ca in cazul in care se va descoperi ca anumite administratii locale nu sunt interesate sa preia spitalele, se poate decide desfiintarea acelor unitati sanitare.

"Dupa procesul de descentralizare o sa sprijinim atat unitatile sanitare cu paturi, cat si autoritatile locale, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru partea de reabilitare si modernizare a cladirilor", a declarat ministrul Sanatatii.

Acesta a fost la Galati, pentru a participa la transferul ultimelor patru unitati sanitare catre Consiliul Judetean.

Acestea sunt Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Apostol Andrei", Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infectioase "Cuvioasa Paraschieva" si Spitalul de Boli Cronice Ivesti.

Trecerea in administrarea Consiliului Judetean Galati a fost legiferata saptamana trecuta, in cadrul sedintei consiliului, cu conditia ca Ministerul Sanatatii sa achite datoriile si penalitatile acumulate de spitale pana la 30 iunie 2010, nu doar pana la 31 martie, a precizat presedintele Consiliului Judetean, Eugen Chebac.

De altfel, aceeasi conditie s-a aplicat si in cazul preluarii de catre Primaria Galati a altor trei spitale, respectiv Spitalul de Psihiatrie "Elena Doamna", Spitalul de Copii "Sf. Ioan" si Maternitatea "Buna Vestire".

Cele patru spitale preluate de Consiliul Judetean Galati au o datorie totala de patru milioane de euro, in timp ce restul celor trei spitale, preluate de Primaria Galati, au o datorie totala de 3,53 milioane lei. 

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#administratii, #locale, #spitale , #Administrator