Cinci motive proaste pentru a-ti deschide o afacere

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 09:54
2070 citiri
Cinci motive proaste pentru a-ti deschide o afacere

Daca esti afectat sau nu de criza, daca nu iti mai place actualul loc de munca sau te-ai saturat sa mai lucrezi pentru cineva, probabil ti-a trecut, nu o data, prin minte sa pornesti o afacere proprie. 

Totusi, o parte dintre motivele care te pot determina sa faci acest pas nu sunt dintre cele mai bune. Afla, in continuare, de la Forbes, in ce situatii ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa intri in lumea afacerilor.

Pentru ca ai nevoie de un loc de munca

Chiar daca economia da semne de redresare, asta nu inseamna ca totul este roz pe piata locurilor de munca. Daca nu reusesti sa te angajezi, asta inseamna ca deschiderea unei afaceri poate fi o solutie?

Nu neaparat. Chiar daca iti cauti un partener cu experienta si chiar daca ai o multime de contacte, vei avea, totusi, nevoie de capital, macar pentru primii pasi. Si capitalul nu este ceva care sa iti prisoseasca atunci cand nu ai un loc de munca.

In plus, vei descoperi ca, de fapt, iti doresti sa te ocupi mai mult de clienti si mai putin de strategia de afaceri.

Desigur, sunt afaceri care au aparut din necesitate, dar somajul este unul dintre cele mai proaste motive pentru a-ti deschide un business. Iti vei irosi resursele, intr-un moment in care chiar ai nevoie de ele.

Cel mai bun moment pentru a face pasul in lumea afacerilor este atunci cand ai deja un loc de munca stabil, dar esti atras de ideea de a face altceva.

Pentru ca vrei sa muncesti mai putin

Vrei un program mai flexibil? Se poate. Vrei sa muncesti mai putine ore? Asta nu. Exista afaceristi care reusesc sa ajunga intr-un moment in care sa isi transfere din responsabilitati catre alte persoane, dar asta nu se intampla decat dupa ce si-au tocit ei insisi coatele.

Avand afacerea ta, ai avantajul ca poti sa iti creezi singur programul de lucru, dar asta nu inseamna ca el poate fi mai redus. Cel mai probabil, pe masura ce lucrurile incep sa mearga struna si sarcinile care trebuie rezolvate vor fi mai multe.

Provocarea pentru un om de afaceri nu este: "Cum sa fac bani fara sa muncesc prea mult?". Este: "Cum fac sa includ si viata personala in ziua de lucru?".

Pentru ca te-ai plictisit sa lucrezi pentru cineva

Este de inteles ca poate nu iti suporti seful sau politica de la locul de munca. Totusi, in momentul in care iti deschizi o afacere, apar alte probleme. Daca ai un client care nu vrea sa plateasca, atunci nu mai poti da vina pe altcineva pentru inconvenient. Poate n-ai suportat inainte sa dai socoteala pentru fiecare miscare pe care o faceai, dar acum, daca nu ai totul sub control, afacerea se va duce de rapa.

Companiile folosesc reguli pentru ca este natura societatii de a urma reguli. Nu poti sa evoluezi in lumea afacerilor daca nu poti fi stapan pe oameni si procese. Daca te simti oprimat la locul de munca, ia mai bine in calcul varianta unui alt job decat deschiderea unui business.

Cei care aleg sa devina antreprenori doar pentru a evita autoritatea si realitatile lucrului cu oameni sunt ca adolescentii care dau o petrecere mare atunci cand parintii nu sunt acasa.

Pentru ca vrei sa te imbogatesti

Este adevarat ca multi oameni de afaceri au adunat averi impresionante, dar nu au intrat in lumea "rechinilor" pentru a face bani, ci pentru a reinvena modul in care cautam informatii online sau pentru ca iubeau gatitul, de exemplu. Ei au cautat metode pentru a a-si exprima pasiunea la un nivel mai inalt si au realizat ca din asta se pot face bani.

Oamenii de afaceri care s-au imbogatatit au reusit asta pentru ca iubeau ceea ce faceau, iar asta insemna atat de mult pentru ei incat au fost dispusi sa faca orice era nevoie, la orice ora si cu mari inconveniente personale. Este inevitabil sa faci bani in aceste conditii.

Asa ca, daca ti se pare ca o afacere este biletul tau pentru iesirea din segmentul cu venituri mici, gandeste-te mai bine. Intreaba-te: daca as stii ca nu voi face bani din asta, as face-o oricum? Daca raspunsul este da, atunci nu este nicio problema.

Sunt multi oameni care au facut averi pornind de la o astfel de premisa. Dar daca vrei sa te apuci de ceva care nu are nicio semnificatie pentru tine, doar pentru ca exista posibilitatea sa scoti bani, atunci e o problema.

Pentru ca vrei sa fii celebru

In Silicon Valley, oamenii de afaceri prosperi sunt tratati ca starurile de cinema. Nici macar nu ai nevoie sa ai o avere mare, daca afacerea ta suscita interes. Totusi, restul lumii nu functioneaza asa. Chiar si afacerile care atrag multa atentie media pot sa esueze, daca nu sunt conduse cum trebuie.

In loc sa te intrebi: "Cum pot sa devin faimos?", mai bine spune: "Cum pot sa creez ceva care sa merite atentie?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#criza, #afacere, #loc, #munca , #Antreprenori