Roland Berger: Bancherii de investitii cresc cel mai repede pe o piata a consultantei de 460 milioane euro

Miercuri, 28 Mai 2008, ora 10:29
1649 citiri
Roland Berger: Bancherii de investitii cresc cel mai repede pe o piata a consultantei de 460 milioane euro

Valoarea totala a pietei locale de consultanta se situeaza, in momentul de fata, la circa 460 mil. euro, potrivit unei estimari realizate de firma de consultanta strategica Roland Berger Romania."Greul" pietei, ca valoare de business, este reprezentat de segmentele de audit si consultanta financiara (segment estimat la 140-150 mil. euro) si de consultanta juridica (circa 130-140 mil. euro). Ritmul de crestere cel mai puternic se regaseste pe segmentul de piata corporate finance si investment banking (circa 40% in 2007-2008), pe fondul consolidarilor de pe piata locala.


"Industria consultantei este in plina efervescenta, in prezent. Segmentele cu cea mai mare penetrare a serviciilor sunt auditul si avocatura. Atat timp cat piata continua sa urce cu 15-20% pe an, este inca loc pentru toata lumea, urmand ca abia apoi sa trecem printr-o faza de consolidare", explica Codrut Pascu, managing partner al Roland Berger Romania. Potrivit acestuia, piata locala are inca mult loc de crestere, fiind inca departe de restul pietelor din Europa Centrala si de Est. "Consultanta este o afacere in crestere si nu cred ca piata va fi saturata, din acest punct de vedere, mai devreme de zece ani de acum incolo. Abia dupa aceea ar putea inregistra rate mai mici de crestere", spune si Vasile Iuga, managing partner al PricewaterhouseCoopers SEE.


Din punctul de vedere al penetrarii serviciilor de consultanta, auditul si consultanta juridica sunt urmate de consultanta IT, si abia apoi de consultanta strategica si de management, potrivit lui Codrut Pascu.


"Tocmai de aceea, consultanta strategica are cel mai mare potential de crestere dintre toate segmentele de piata", explica seful Roland Berger. Acesta este de parere ca dimensiunea pietei de profil locale se situeaza undeva la jumatatea pietelelor similare din Ungaria sau Cehia si la doar o treime din piata poloneza. Principalii jucatori din consultanta strategica si de management pe plan local sunt subsidiarele unor firme ca McKinsey, gigantul american care a patruns pe piata romaneasca in 2007, Roland Berger, prezenta cu un birou la Bucuresti inca din 1992, si AT Kearney, venita si ea oficial abia de anul trecut. Alte companii care ofera servicii de consultanta in management sunt Horvath&Partners, Bucharest Consulting Group, dar si departamentele de Advisory ale companiilor din Big Four. Cei mai mari consumatori de consultanta in management sunt sectorul financiar-bancar, telecomunicatiile, energia, utilitatile sau industria farma.


"Principala problema cu care se confrunta in continuare firmele locale de consultanta este mentalitatea - comparand cu piata europeana, putem constata ca in celelalte tari produsele sunt mai diverse si mai sofisticate. In Romania, piata este in stadiul incipient al cunostintelor clientilor despre ceea ce au nevoie", spune George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...