Cinci idei de start-up de succes: de la brokeraj de energie verde pana la o comisie medicala VIDEO

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 08:02
6487 citiri
Cinci idei de start-up de succes: de la brokeraj de energie verde pana la o comisie medicala VIDEO

Tineri antreprenori incearca sa schimbe "fata" mediului de afaceri din Romania cu idei de business-uri inedite: brokeraj pe proiecte de energie verde, la soft-uri care sa functioneze ca o retea de socializare pentru angajatii unei companii sau site-uri pe care antreprenorii pot gasi raspunsurile pentru problemele pe care le intampina.

Antreprenorii care au participat la The Big Pitch, un concurs sustinut de Consiliul National pentru IMM-uri (CNIPMMR), spun ca piata din Romania este una de teste pentru afacerile lor, insa spera sa ajunga cu produsele sau serviciile lor pe piata internationala. Cei mai multi vizeaza la marile corporatii americane.

Business24 prezinta cinci din ideile de afaceri ale"noii generatii" de antreprenori din Romania.

Cum sa faci bani din brokeraj pe proiecte de energie verde

Adrian Paraschivescu si-a investit toate economiile intr-o companie de brokeraj in energia verde, si nu regreta. A intermediat, deja, o tranzactie de 15 MW de ordinul zecilor de milioane de euro in Judetul Calarasi.

"Am investit cateva mii de lei. Nu am avut nevoie de investitii serioase. Practic, capitalul intregii mele afaceri este reprezentat de contacte. Networkingul este pe primul plan. Costurile sunt destul de mici: de infiintare a firmei si alte costuri administrative", a explicat pentru Business24 Adrian Paraschivescu, antreprenor si proprietar Energy Projects Broker.

Clip-ul de prezentare cu care Adrian Paraschivescu a participat la concursul The Big Pitch sustinut de CNIPMMR

Practic, compania face legatura intre persoanele care dezvolta proiecte de parcuri solare, eoliene sau hidrocentrale si investitorii care cauta sa investeasca in acest domeniu.

"Investitorii sunt cei care vin si aduc mare parte din banii necesari, pentru panouri fotovoltaice, turbine. Practic, partea mea este sa aduc investitorilor aceste proiecte", a adaugat tanarul antreprenor.

"Un fel de Facebook" pentru companii - soft-ul creat de un absolvent de ASE pentru multinationale

Mihai Marinescu spune ca vrea sa schimbe mentalitatea managerilor romani de "Merge si asa" , dar nu isi face mari sperante ca ideea lui, deocamdata singura de pe piata, va "prinde aripi" in Romania. Viseaza sa "vanda" americanilor o platforma care le-ar putea usura munca angajatilor din corporatii.

Practic, tanarul antreprenor propune o platforma complexa destinata corporatiilor in care functioneaza ca o retea de socializare, in care fiecare angajat din companie isi creaza un profil.

Clip-ul de prezentare cu care Mihai Marinescu a participat la concursul The Big Pitch sustinut de CNIPMMR

"Cum ar fi ca fiecare angajat, dintr-o companie cu 50.000 de persoane, sa aiba un profil personal pe platforma, si sa defineasca ei: "uite, eu interactionez cu colegul asta, primesc informatiile astea de la el, fac activitatea asta si le dau mai departe la departamentul celalalt. Cum fiecare om face acest lucru, automat se creeaza imaginea digitala a companiei, care este, in acelasi timp, si dinamica", a explicat pentru Business24 Mihai Marinescu.

Laborator de raspunsuri pentru antreprenori - ideea de afacere a unui fost jurnalist

Silviu Draganescu pune la bataie toate cunostintele accumulate la anterioarele locuri de munca in dezvoltarea unei platforme care sa ajute antreprenorii din Romania.

"Proiectul cu Schimbamromania ar combina experienta pe care am acumulat-o in diverse domenii in care am lucrat. De exemplu, am peste 5.000 de articole scrise ca redactor la Promotor. Asta ma poate ajuta sa lucrez la continutul site-ului. Tot la Promotor am lucrat pe partea de advertising si stiu cum se poate monetiza un site", a precizat pentru Business24 Silviu Draganescu.

Este de parere ca principalul atuu al portalului pe care il pregateste pentru IMM-uri este faptul ca va fi foarte usor de folosit.

"Lucrez in online de mai bine de opt ani si ma pasioneaza acest segment de usability, site-ul sa fie cat mai usor de accesat, cat mai usor de citit si de gasit raspunsurile la intrebarile pe care le ai", a completat antreprenorul.

Pentru a fi sigur ca antreprenorii vor gasi pe site raspunsurile la toate "dilemele", Draganescu s-a gandit sa ii puna chiar pe ei sa "spuna ce au pe suflet".

"Articolele si structura vor fi create de alti intreprinzatori. Practic, noi ne cream structura de care avem nevoie. Este ca si cum Steve Jobs ar face un telefon pentru el", a precizat tanarul antreprenor.

Ce vede un intreprinzator intr-un like - o idee de afacere pentru viitor

Alex Gavril, un tanar care lucreaza intr-o companie de marketing si publicitate destinata cu precadere companiilor mici si mijlocii a sesizat nevoia unui intrument care sa analizeze preformanta brand-urilor prezente pe retelele de socializare online. Asa a aparut Hivemind, serviciu ce se adreseaza managerilor comunitatilor online, ajutandu-i sa inteleaga mai bine interactiunile si interesele comunitatilor formate in jurul brandului.

Clip-ul de prezentare cu care Alex Gavril a participat la concursul The Big Pitch sustinut de CNIPMMR

"Cel mai important este ca Hivemind nu analizeaza informatiile doar prin prisma numerelor. Noutatea si utilitatea serviciului vine tocmai prin prisma analizei interactiunilor dintre membrii comunitatii, a identificarii intereselor comune, in scopul facilitarii unei comunicari cat mai eficiente intre brand si comunitate.

Informatiile sunt centralizate si prezentate sub forma unui raport usor de inteles", a precizat Alex Gavril pentru Business24.

Comisia medicala, un sprijin pentru Sanatate, o afacere pentru antreprenorii cu viziune

Cercetarile pe care le-am intreprins cu privire la cazurile medicale complexe au aratat faptul ca actul medical este fragmentat, avand adesea consecinte grave asupra starii pacientului; doctorii care analizeaza situatia acestuia nu comunica intre ei, pierzand conexiunile si imaginea de ansamblu a cazului.

Clip-ul de prezentare utilizat la concursul The Big Pitch sustinut de CNIPMMR

Mai mult, chiar si in cadrul aceleiasi specialitati, exista conflicte de opinii intre medici ramase nedezbatute si nesolutionate corespunzator, intrucat acestia nu se intrunesc intr-o echipa decat in cazuri cu totul exceptionale.

In astfel de situatii intervine Comisia Medicala, formata din medici cu o experienta vasta care analizeaza amanuntit cazul si se consulta pentru cel mai bun diagnostic pentru pacienti.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#start up idei, #afaceri start up, #idei afaceri start up, #CNIPMMR start up , #Finantare Start Up